BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Triënnale Brugge 2024 zet in op een toegankelijke architectuur- en kunstbeleving voor mensen met een beperking

Triënnale Brugge 2024 zet in op een toegankelijke architectuur- en kunstbeleving voor mensen met een beperking

BRUGGE – Spaces of Possibility zet voor deze vierde editie verder in op de beleving van kunst en architectuur voor mensen met een visuele, auditieve en mobiele beperking.

“Onze kunst- en architectuurinstallaties zijn te vinden in de publieke ruimte,” aldus Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus. “Gemakkelijkheidshalve zou er dan kunnen van uitgegaan worden dat we eenvoudig bereikbaar en toegankelijk zijn voor het brede publiek. Toch is het beleven van kunst en architectuur niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wat met slechtzienden of slechthorenden of mensen met een beperkte mobiliteit? Om hieraan tegemoet te komen ontwikkelde Triënnale Brugge een aantal tools: audiogidsen, uitleg in Vlaamse gebarentaal, rondleidingen voor mensen met een visuele en auditieve beperking en (route)beschrijvingen voor minder mobiele mensen.”

Gloednieuwe ervaring met audioguides

Om het aanbod zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de doelgroep, werkt Triënnale Brugge samen met verschillende partners en ervaringsdeskundigen. Samen met AnyMedia, een project van Licht en Liefde, werkte TRIBRU24 audiobeschrijvingen van de twaalf installaties uit voor mensen met een visuele beperking. Ze beschrijven er de visuele details van de kunstwerken en verstrekken contextuele informatie die essentieel is voor een dieper begrip van de kunstwerken. Daarnaast zetten we ook in op het maken van korte video’s met de projectbeschrijvingen in Vlaamse Gebarentaal. Zo streeft TRIBRU24 naar een gelijkwaardige beleving van de werken bij een bezoek op eigen tempo. 

Rondleiding voor mensen met een visuele beperking 

Ook het aanbod voor rondleidingen met gids werd uitgebreid met tours voor mensen met een visuele beperking. Hiervoor zag TRIBRU24 in the Mind- and Makerspace van Howest de ideale partner. “Samen met ervaringsdeskundigen gingen we op zoek naar hoe we de ervaring van iets abstracts als hedendaagse kunst en architectuur konden overbrengen naar mensen met een visuele beperking”, aldus de experten van het MaM. Het resultaat is een rondleiding, gegeven door de gidsen van gidsenvereniging S-wan, waar het specifiek opgebouwde verhaal en het voelen en beleven van de werken zelf, ondersteund wordt door verschillende voelelementen, ontwikkeld en gemaakt in het MaM. Zo werden de prauwen uit Grains of Paradise van Summaya Vally op schaal uit hout uitgesneden, maakten we de vorm van de bakstenen cilinders van het werk empty drop voelbaar in mousse en Under the Carpet van Adrien Tirtiaux begrijpbaar met speciale voelplaatjes. Ook de zonering van de werken wordt duidelijk gemaakt met een voelplaatje in de vorm van het ei van Brugge. De gidsenvereniging S-wan zelf leidde daarbij enkele van hun leden op om samen met een doventolk te gidsen.

Routebeschrijvingen voor mensen met een verminderde mobiliteit

Ook voor minder mobiele mensen wil Triënnale Brugge stappen zetten. Dit is niet vanzelfsprekend, aangezien de Brugse binnenstad zelf al een heel aantal uitdagingen biedt voor mensen met een fysieke handicap. TRIBRU24 heeft er dan ook voor gekozen om de huidige situatie zo goed mogelijk te beschrijven. Enerzijds werd samen met de doelgroep een route uitgetekend met een selectie van de kunstwerken, waarvan de ondergrond, drempels en hellingen, toiletten en rustplaatsen zo goed mogelijk werden beschreven. Anderzijds werd voor elk werk de onmiddellijke omgeving, het dichtstbijzijnde toilet en rustplaats, de dichtstbijzijnde bushalte en parkeerplaatsen voor personen met een handicap in kaart gebracht. Deze informatie is integraal terug te vinden op de TRIBRU24-website (triennalebrugge.be). En hiermee is het werk niet af. “We zijn er ons ten volle van bewust dat het altijd beter kan” aldus Ruth Wauters, verantwoordelijke publiekswerking bij Triënnale Brugge. “We zetten deze editie een aantal belangrijke stappen, waar we in de toekomst verder aan willen bouwen. Zo kunnen we steeds meer samen ontdekken, samen beleven en samen genieten van kunst en architectuur in de publieke ruimte.”

Gratis beschikbaar

Alle tools zijn gratis beschikbaar op de website en via QR-codes op onze infozuilen, te vinden naast de werken. De routebeschrijving kan ook gratis worden opgehaald in het Centraal infopunt van Triënnale Brugge in In&Uit. Audiogidsen zijn beschikbaar in het Engels en het Nederlands.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
19 juli 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving