BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Uniek in Vlaanderen: 40 studenten vroedkunde behalen attest van zorgkundige via “Zorgkundige Plus”

Uniek in Vlaanderen: 40 studenten vroedkunde 
behalen attest van zorgkundige via “Zorgkundige Plus"

BRUGGE/KORTRIJK – Studenten vroedkunde of afgestudeerde vroedvrouwen kunnen vanaf nu ook het attest van zorgkundige aanvragen, met het afleggen van een bijkomend opleidingsonderdeel “Zorgkundige plus”. Hierbij kunnen ze aan de slag als zorgkundige in zorginstellingen. Dit is een aanpassing in de regelgeving van de gezondheidszorgberoepen sinds januari 2024.

Vives Hogeschool heeft dit opleidingsonderdeel direct ingericht met de opleiding vroedkunde, om op die manier snel studenten en afgestudeerde vroedvrouwen de kans te bieden om het attest dit academiejaar al te behalen.

Uniek in Vlaanderen

Dit is uniek in Vlaanderen, want Vives biedt dit als eerste hogeschool aan. Studenten kunnen een bijkomend opleidingsonderdeel volgen van 3 studiepunten, hieronder valt een week stage uren bij ouderen, een lesmoment vaardigheden en een theoretisch examen rond de wetgeving, ouderenzorg en zorgkundige handelingen. Studenten die slagen en de eerste 60 studiepunten van de opleiding vroedkunde hebben behaald, krijgen een attest om zich te registreren als zorgkundige bij de overheid op het digitaal loket van Zorg en Gezondheid.

De website stelt dat men zich kan registeren met één van deze diploma’s: ‘Een attest van slagen van het 1ste jaar bachelor, gegradueerd of gebrevetteerd in de verpleegkunde of vroedkunde, samen met een bewijs van zowel theoretische als klinische opleiding die ingaat op de ouderenzorg waarvan minstens 150 uren stage aan het bed van de patiënt met inbegrip van de zorg voor ouderen.’

Ruim 40 studenten vroedkunde of nu net afgestudeerden, zowel in campus Brugge als in campus Kortrijk hebben dit traject gevolgd, zullen het attest behalen en zich daarna registreren.

Er is één vroedvrouw (extern) die al eerder afgestudeerd was en nu dit opleidingsonderdeel volgt. Dit zijn heel wat helpende handen voor deze zomerperiode in de zorg. Vele onder hen doen een vakantiejob in een ziekenhuis of woonzorgcentrum in West-Vlaanderen.

Ook studentenwerk

Ze kunnen daarna ook studentenwerk doen in het weekend. Daarnaast biedt het een voordeel voor afgestudeerde vroedvrouwen naar werkzekerheid en werkgelegenheid toe omdat deze afgestudeerden op meer plaatsen dan de verloskundige afdelingen aan de slag kunnen, waar soms maar tijdelijke jobaanbiedingen aangeboden worden. Indien de zorginstelling deze vroedvrouwen verder in dienst wil nemen, kan dit overbrugd worden tot er terug werk is om als vroedvrouw aan de slag te gaan.

Hanne Vancaillie, studie- en trajactbegeleider Hogeschool VIVES Brugge: “ We zijn heel erg trots op deze opleiding. Dit maakt ons uniek in Vlaanderen. Ook geven we op die manier de zorgsector een duwtje in de rug. Volgend academiejaar zal deze opleiding opnieuw ingericht worden. We hopen om opnieuw een mooie groep te mogen opleiden!”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
7 juli 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving
Sundown Festival bij Wever en Ducré

Sundown Festival bij Wever en Ducré

KORTRIJK – Op vrijdag 7 juni verzamelde verlichtingsfabrikant Wever en Ducré, medewerkers en klanten, op haar bedrijfsterrein op Evolis Kortrijk, dat voor de gelegenheid werd