BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Vanaf vrijdagavond Harelbeeksestraat weer toegankelijk na 16 maanden werkzaamheden

Wegenwerken

KUURNE – Het einde van de renovatie van het gemeentecentrum van Kuurne komt steeds dichterbij. Donderdagmiddag werd de Harelbeeksestraat voorzien van een nieuwe asfaltlaag, waardoor het verkeer na bijna 16 maanden vanaf vrijdagavond weer door deze straat kan rijden. De voetpaden, parkeervakken en groenvoorzieningen worden na het bouwverlof aangepakt, evenals de afwerking van de Doornenstraat en Albertstraat, die naar verwachting eind oktober voltooid zullen zijn.

“Ik ben er letterlijk grijzer en kaler van geworden”, zegt burgemeester Francis Benoit lachend. “Mijn ouders wonen namelijk in de Harelbeeksestraat en zaten al meer dan een jaar opgesloten in hun huis. Ik bracht vaak boodschappen langs en weet dus uit eerste hand hoe lastig het was om schoenen schoon te houden tijdens de werkzaamheden. Het aantal dagen dat er niet gewerkt kon worden, is aanzienlijk. Tot nu toe hebben we 381 werkdagen en 159 verletdagen geteld. In de 2 jaar en 5 maanden dat we nu aan het werk zijn in het centrum, hebben we dus te maken gehad met 30% verletdagen. Dit zijn dagen waarop er door de weersomstandigheden niet gewerkt kon worden, bovenop de reguliere vakantie-, feest- en weekenddagen. Het merendeel van deze verletdagen vond plaats in het afgelopen jaar, terwijl in de eerste helft van de werken het aandeel verletdagen slechts 20% was. Zonder de 159 verletdagen hadden we in mei al klaar kunnen zijn met alles.”

Voorbereiding werkzaamheden sinds 2019

De voorbereiding van de werkzaamheden in het Kuurnse centrum begon in 2019, met als hoogtepunt de aanbesteding in de zomer van 2021. Naast een nieuw wegdek werd er tijdens de werkzaamheden ook veel aandacht besteed aan de onderliggende nutsleidingen en riolering. “Door de verstedelijking van Kuurne hebben we straten waar veel leidingen ondergronds liggen,” vervolgt de burgemeester. “De Harelbeeksestraat, Leiestraat en Doornenstraat zijn zulke straten. We moesten niet alleen de riolering vernieuwen, maar ook vele andere nutsleidingen. Bijvoorbeeld, extra hoogspanningsleidingen van Fluvius werden geplaatst om de elektrificatie in de toekomst te waarborgen. De drinkwatertoevoer van 40 cm in diameter van het waterwinningsgebied naar de watertoren, die bijna heel Kuurne en deels Lendelede voedt, werd ook vernieuwd, aangezien de oude leiding uit 1948 dateerde. Daarnaast werd gekozen om een warmtenet door het centrum aan te leggen om zo een toekomstgericht Kuurne te creëren. De riolering die door deze straten loopt, verwerkt bijna de helft van het afval- en regenwater van de woningen en bedrijven in Kuurne. De nieuwe riolering is hierop aangepast en heeft bijzonder grote diameters. Dit, in combinatie met het in stand houden van de oude riolering tot de nieuwe aanleg voltooid was, zorgde voor een logistieke uitdaging waarbij sommige delen van de straat vier tot vijf keer opnieuw moesten worden opgegraven. Dit was misschien niet de meest efficiënte manier van werken, maar wel de veiligste om de waterhuishouding te waarborgen.”

Nog meer rioleringswerkzaamheden

Schepen Annelies Vandenbussche voegt hieraan toe dat er nog enkele straten in Kuurne zijn waar de riolering een opwaardering nodig heeft. “Het dossier voor de werken in de Beeklaan en op de Merelhoek is ingediend en goedgekeurd. Het water in die straten wordt nog steeds geloosd in de Heulebeek en dat moet veranderen. De aanvang van deze werkzaamheden is gepland voor 2025,” aldus schepen Vandenbussche.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
19 juli 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving