BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Bijna 2,5 miljoen passagiers op Brussels Airport in juli

Bijna 2,5 miljoen passagiers op Brussels Airport in juli

ZAVENTEM – In juli verwelkomde Brussels Airport bijna 2,5 miljoen passagiers, een stijging van 5% in vergelijking met dezelfde maand in 2023. Dat is meteen het hoogste aantal passagiers per maand sinds 2019. De belangrijkste reden voor dat hoge aantal is de start van de zomervakantie. Er waren afgelopen maand gemiddeld 152 passagiers per vlucht, een absoluut record. De vrachtvolumes stegen met 6% naar een totaal van 61.000 ton.

In juli waren er op Brussels Airport 2.450.771 passagiers, een groei van 5% tegenover juli 2023. Dat is het hoogste aantal passagiers op de luchthaven sinds 2019. De belangrijkste reden daarvoor is het begin van de zomervakantie. Daarom waren er in juli ook meer vertrekkende dan aankomende passagiers.  

Het aandeel vertrekkende transferpassagiers lag op 10%. Dat is minder dan vorig jaar door een afname van het aantal intra-Europese overstappers en het gebruikelijke hoge aantal Belgische vakantiereizigers in de zomer. 

De tien meest bezochte landen in juli waren Spanje, Turkije, Griekenland, Italië, Duitsland, Marokko, de Verenigde Staten, Portugal, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 

Luchtvrachtvolumes: +6% tegenover juli 2023 

De gevlogen vrachtvolumes op Brussels Airport stegen in juli met 6% ten opzichte van juli 2023, naar een totaal van 51.000 ton. Ook het globale vrachtvolume stijgt met 6% tot zo’n 61.000 ton. 

In het volvrachtsegment was er een daling van 3%, terwijl de vracht aan boord van passagiersvluchten met 36% stevig is toegenomen. De expresdiensten dalen licht met 2%, maar de getruckte volumes stijgen dan weer met zo’n 9%.  

De voornaamste importregio’s zijn Azië, Afrika en Noord-Amerika. De belangrijkste exportregio’s zijn opnieuw Azië, gevolgd door Noord-Amerika en Afrika. 

Vliegbewegingen: stijging van 3% 

In juli waren er 19.212 vliegbewegingen, dat is een stijging van 3% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Het aantal passagiersvluchten is ook met 3% toegenomen tegenover juli 2023. Er waren deze maand gemiddeld 152 passagiers per vlucht, een stijging van twee passagiers per vlucht in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Dat is een absoluut record in aantal passagiers per vlucht. Het aantal cargovluchten kende eveneens een stijging van 3%, voornamelijk als gevolg van een toename binnen het volvrachtsegment (+19%).  

Brussels Airport is één van de belangrijkste luchthavens van Europa. In 2023 verwelkomde Brussels Airport 22,2 miljoen passagiers en werd er 701.000 ton vracht vervoerd via de luchthaven. Brussels Airport komt tegemoet aan de specifieke behoeften van zakenreizigers én vakantiegangers voor zowel binnen-Europese vluchten als langeafstandsverkeer, en verbindt België in 2024 met 220 rechtstreeks bereikbare bestemmingen wereldwijd, aangeboden door 72 luchtvaartmaatschappijen.   De luchthaven biedt ook een toonaangevend cargoplatform, gespecialiseerd in het transport van farmaceutische producten, bederfbare goederen, e-commerce en levende dieren. Brussels Airport is de belangrijkste farmahub in Europa. Met haar SHIFT 2027 strategie, die ze in 2022 lanceerde, wil Brussels Airport Company haar positie als belangrijke Europese hub versterken, haar ambitieuze doelstellingen op vlak van duurzaamheid kracht bijzetten o.a. via het Europese Green Deal-project Stargate, en haar activiteiten verder diversifiëren door te focussen op innovatie en samenwerking. Brussels Airport is de op één na belangrijkste economische motor in België, goed voor 64.000 directe en indirecte jobs en is eigendom van en wordt uitgebaat door Brussels Airport Company. De aandeelhouders zijn een consortium van privé-investeerders (75%) en de Belgische Staat (25%). Volg Brussels Airport op TwitterLinkedinInstagramTikTok en Facebook.  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
11 augustus 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving