BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws, Samenleving

Emotioneel kioskconcert met The Bourré New Orleans Jazz Band na overlijden trombonist

The Bourré New Orleans Jazz Band

KUURNE/BELLEGEM/MARKE – Het is al jarenlang traditie dat de gemeente Kuurne tijdens de verlofperiode op vrijdag- en zondagavonden kioskconcerten organiseert op het marktplein. Afgelopen zondag was het de beurt aan The Bourré New-Orleans Jazz Band. Deze nieuwe band kende echter een moeilijke start, omdat hun trombonist Luc Tjolle onlangs is overleden en vorige week zijn uitvaart plaatsvond.

“Het begon met Hans, een vaste invaller van de Pearl Export New-Orleans Jazz Band, die vroeg of ik een trouwreceptie muzikaal kon opluisteren,” vertelt Dirk Lefebvre, banjoïst van de groep. “Hans had zelf geen band, dus hij verzamelde de andere invallers van die Bellegemse band, waaronder Luc Tjolle, en vulde die aan met enkele vaste muzikanten. Samen zouden we een gelegenheidsorkest vormen en het bekende repertoire spelen. Al snel bleek dat Luc Tjolle meer ambitie had. Nog voor we met succes die trouwreceptie hadden gespeeld, had hij al een naam voor de band voorgesteld en suggesties voor nieuwe nummers aangedragen. Hij was zelfs al begonnen met een promotiecampagne voor het nieuwe orkest.”

“Luc zag het groots en het werd snel duidelijk dat hij de ideale leider van de band was,” vervolgt Dirk. “Hij bepaalde de juiste ritmes en nam alle zangpartijen voor zijn rekening. Zijn boterzachte, bluesy stem bleek een absolute meerwaarde. Bovendien was hij een goede coach, met subtiele aanwijzingen en een typisch vingertje in de lucht. Hij introduceerde partituren van nummers die wij nauwelijks kenden. Hoewel we in eerste instantie wat terughoudend waren vanwege de tijdsdruk om die nummers in te studeren, bleef Luc in ons geloven en ons aanmoedigen. Zodra hij een nieuw nummer inzette, volgden we vanzelf en tot onze eigen verbazing werden alle nieuwe nummers een succes. Dat gaf ons het gevoel dat we een band met toekomstperspectieven hadden.”

“Het onverwachte overlijden van Luc sloeg dan ook in als een bom bij onze kersverse band. We verloren niet alleen onze trombonist en zanger, maar ook de motor van onze groep, onze inspirator en coach.” Het optreden van The Bourré New Orleans Jazz Band afgelopen zondagavond tijdens het kioskconcert op het Kuurnse marktplein was dan ook een emotionele uitdaging voor de overgebleven bandleden en werd beschouwd als een eerbetoon aan hun overleden inspirator.

“Met Luc Tjolle in gedachten begonnen we aan ons concert,” zegt Dirk. “Hij was degene die ons als groep een grote duw vooruit gaf. Als eerbetoon aan hem mochten we nu niet opgeven. We spelen oude stijl jazz, ook wel dixieland genoemd, wat betekent dat we veel improviseren. We zijn dus gewend aan improvisatie, maar in deze herschikte formatie hadden we nog nooit samen gespeeld. Er waren geen platgetreden paden; we moesten elkaar goed in de gaten houden en inspelen op wat er muzikaal gebeurde op het podium. En laat dat nu juist het element zijn dat zo belangrijk is in jazz!”

Naast zijn lidmaatschap bij The Bourré New Orleans Jazz Band was Luc ook lid van fotoclub Retina in Kuurne.  Luc Tjolle overleed op maandag 29 juli in de palliatieve eenheid Ten Oever van het AZ Groeninge in Kortrijk.  Hij werd geboren te Kortrijk op 25 maart 1963 en groeide op in Heule.    Luc was de partner van Christiane Deschamps en weduwnaar van Kathleen Holvoet. Hij werd op zaterdag 3 augustus bijgezet op de begraafplaats van Marke.  Luc laat twee kinderen na Eva en Matthias.  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
13 augustus 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws, Samenleving