Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september worden de laatste opentuinendagen van 2024 georganiseerd. Een van deze tuinen is gelegen bij Luc Van den Berghe (65). Zijn passie voor Japanse tuinen ontstond op 20-jarige leeftijd, toen hij als jonge tuindesigner werd gevraagd om de tuin van een Japans koppel in Gent om te toveren tot een authentieke Japanse omgeving. Sindsdien is de liefde van Luc voor deze kunstvorm alleen maar gegroeid, en heeft hij zich volledig toegelegd op het ontwerpen van Japanse tuinen.
Wanneer je de tuin van Luc betreedt, waan je je direct in een andere wereld. Het vakantiegevoel overvalt je meteen. Luc, geboren en getogen in Waregem, begon zijn carrière als tuindesigner op 18-jarige leeftijd, met een specialisatie in Engelse tuinen. Zijn focus verschoof echter drastisch na die ene opdracht van het Japanse koppel in Gent, die hem voor altijd zou veranderen.
Een onverwachte uitdaging
“Ik ging de uitdaging aan, hoewel ik toen nog geen ervaring had met Japanse tuinen,” vertelt Luc. “Ik dook in de vakliteratuur en slaagde erin om de droomtuin van het koppel te verwezenlijken. Deze ervaring wakkerde een enorme interesse in Japanse tuinen aan. Vanaf dat moment besloot ik me uitsluitend hierop te richten. Om het vak echt te leren, reisde ik naar Japan. Maar mijn eerste bezoek aan een lokale groothandel verliep anders dan verwacht. Ik werd koel ontvangen en als indringer gezien, niet serieus genomen. Het duurde vijf jaar en meerdere bezoeken voordat ik hun respect wist te winnen.”
Een stukje Japan in Kuurne
Elf jaar geleden verhuisde Luc van Pittem naar de ezelsgemeente Kuurne, waar hij een woning aan de Brugsesteenweg kocht. “Een van mijn eerste projecten was het volledig herinrichten van de tuin,” vervolgt Luc. “Alles werd verwijderd, en stap voor stap creëerde ik mijn eigen Japanse paradijs. Een vijver met Koi’s mocht natuurlijk niet ontbreken. Mijn fascinatie voor deze vissen ontstond in 1990, tijdens een bezoek aan een gespecialiseerde groothandel in Hiroshima. De eigenaar, een expert die al diverse prijzen had gewonnen, deelde zijn kennis met mij en leerde me de fijne kneepjes van het vak. Tijdens de coronaperiode bouwde ik ook een Japans paviljoen in mijn tuin, wat het geheel helemaal compleet maakte. Het aanleggen en onderhouden van een Japanse tuin is arbeidsintensief, en ik snoei persoonlijk alle bomen, zowel in mijn eigen tuin als bij mijn klanten, met respect voor de Japanse tradities.”
Laat je betoveren
Luc heeft een jaar besteed aan de aanleg van zijn Japanse tuin en zorgt elk weekend voor het onderhoud ervan. Bezoekers kunnen via kronkelende paden verschillende Japanse planten ontdekken. De tuin is rijkelijk versierd met oosterse tuinornamenten, rotsen, Japanse vormbomen, yamadori en bonsai. Daarnaast kun je heerlijk wegdromen in het prachtige Japanse paviljoen aan de rand van de vijver, waar Koi’s en rood- en geelwangschildpadden vredig samen zwemmen.
Bezoekers zijn welkom om de tuin van Luc aan de Brugsesteenweg 386 te bezoeken op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september, van 8 tot 20 uur. Leden van Open Tuin betalen 3,5 euro, niet-leden 5 euro. Buiten deze dagen kan de tuin ook op afspraak worden bezichtigd. Voor meer informatie kun je terecht op www.facebook.com/Oostersewatertuinen.