BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Politievertellingen uit De Oude Vestingsstraat een boek van de hand van Ghislain Samyn

Politievertellingen uit De Oude Vestingsstraat

KORTRIJK/KUURNE – Na 38 jaar actieve dienst bij de PZ Vlas geniet Ghislain Samyn (67) uit Kuurne nu al zeven jaar van een welverdiend pensioen. Tijdens zijn carrière bij de politie maakte hij echter veel mee, ervaringen die hem diep hebben geraakt. Om deze gebeurtenissen te verwerken, begon Ghislain zijn herinneringen op papier te zetten. Nu vond hij de tijd rijp om een selectie van deze verhalen te bundelen in een 177 pagina’s tellend boek waarvan de opbrengst aan het Kinderkankerfonds wordt geschonken.

Na diverse jaren als onderofficier in het leger in Soest te hebben gediend, besloot Ghislain Samyn, opgegroeid in Staden, in september 1981 een carrièreswitch door te voeren en over te stappen naar de politie. Ghislain kijkt met plezier terug op deze periode, waarin er nog tijd en ruimte was voor persoonlijk contact met de mensen. Toch was niet alles rozengeur en maneschijn; sommige interventies staan nog steeds op zijn netvlies gebrand.

“Mijn boek draagt de titel Politievertellingen uit De Oude Vestingsstraat,” vertelt ere-hoofdinspecteur van de PZ Vlas Ghislain Samyn. “Het is een unieke verzameling verhalen en belevenissen die een fascinerende blik werpen op het politieleven in Kortrijk van de jaren 1980 tot 2000 en verder. De jaren ’80 en ’90 waren een turbulente periode waarin veel ernstige misdaden werden gepleegd, zoals de brutale overvallen door de Kappa-bende. Een van de meest aangrijpende verhalen in het boek is ongetwijfeld het overlijden van een jonge collega in mijn armen na een schietincident. Maar naast deze serieuze verhalen bevat het boek ook humoristische momenten, zoals toen ik werd uitgenodigd voor mijn eedaflegging  bij de toenmalige burgemeester van Kortrijk. Het probleem? Ik kon nadien het politiekantoor niet vinden, en wist toen  zelfs niet precies waar Kortrijk lag! Ook een van mijn examenvragen van toen heb ik in het boek opgenomen.” 

Het idee om een boek te schrijven ontstond nadat zijn oud-collega Dirk Huysentruyt uit Lendelede Ghislain aanspoorde om zijn belevenissen vast te leggen. Eerder had Ghislain al vier van zijn verhalen gedeeld op de Facebookpagina ‘Kortrijk vroeger en nu’, op verzoek van beheerder Ronny Courtens. De verhalen in het boek zijn rijk aan lokale couleur en geven een authentiek beeld van de uitdagingen en de menselijke kant van het politiewerk in die periode.

“Wat dit boek extra bijzonder maakt, is dat de volledige opbrengst wordt gedoneerd aan het Kinderkankerfonds,” vervolgt Ghislain. “Door dit boek te kopen, dragen lezers niet alleen bij aan het behoud van lokaal cultureel erfgoed, maar steunen ze ook een zeer waardevol doel. Het Kinderkankerfonds als goed doel kiezen was een bewuste keuze, aangezien een van mijn collega’s zijn zoon aan deze ziekte heeft verloren.”

Nadat het boek helemaal klaar was, droeg Ghislain de verdere afwerking ervan over aan zijn oud-collega Dirk Huysentruyt. Het resultaat mag er zijn: Ghislains werk wordt gekenmerkt door een sterke nadruk op lokale geschiedenis en persoonlijke verhalen, die een breed en divers lezerspubliek aanspreken. Ter ondersteuning van de introductie van het boek is er ook een korte trailer gemaakt, die op 13 sept. bij de persvoorstelling gelanceerd wordt. Wie zijn persoonlijk exemplaar wil van het boek, kan dit aankopen, door een mailtje te sturen naar Bigbooster@telenet.be.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
28 augustus 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving