BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Positieve balans voor het toeristisch zomerseizoen aan de kust

Positieve balans voor het toeristisch zomerseizoen aan de kust

BRUGGE – Dankzij een mooie maand augustus kijkt de toeristische sector aan de Kust positief terug op de zomervakantie. De Kust noteert voor juli en augustus in totaal ongeveer 10,5 miljoen overnachtingen. Dit is 3 procent meer in vergelijking met de zomervakantie in 2023. De gemiddelde hotelbezetting in juli en augustus bedraagt 72 procent, iets minder dan in 2023. Ongeveer 5,8 miljoen dagtoeristen hebben de Kust bezocht in juli en augustus. Dit is 10 procent meer in vergelijking met de zomer in 2023. Een opsteker is de goede belangstelling van de buitenlandse vakantiegangers, met ongeveer 1,6 miljoen overnachtingen, zes procent meer dan in 2023. Voor Triënnale Beaufort zijn in juli en augustus ongeveer 675.000 binnen- en buitenlandse bezoekers genoteerd.

Bij de overnachtingen in augustus noteerde Westtoer een stijging van 11 procent in vergelijking met vorig jaar. De uitschieter was het weekend van 10 en 11 augustus met 475.000 overnachtingen en 360.000 dagtoeristen. De topdag was zondag 11 augustus met zo’n 195 000 dagtoeristen. Ook het lange verlengde weekend van 15 augustus was goed voor ongeveer 975.000 overnachtingen en 450.000 dagtoeristen op vier dagen.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Het zomerseizoen was wisselvallig tot half juli maar het mooie weer vanaf 20 juli zorgde voor een aangename vakantiesfeer. Naast vakantiegangers uit Vlaanderen en Franstalig België hebben ook tal van buitenlandse toeristen een vakantie aan de Kust doorgebracht. Samen met de kustgemeenten blijft Westtoer ruime aandacht besteden aan de bestemmingspromotie in de ons omringende landen. De toeristische sector aan de Kust kijkt uit naar het najaar met onder meer de extra vakantieperiode voor de Franstalige Belgen”.

Vlamingen en Franstalige Belgen            

In het totaal van 10,5 miljoen overnachtingen in juli en augustus zijn de Vlamingen goed voor 6,4 miljoen overnachtingen. Dit is 61 procent van alle overnachtingen en een stijging van 7 procent in vergelijking met 2023.

Franstalige Belgen zijn goed voor ongeveer 2,5 miljoen overnachtingen aan de Kust. Dit is een status quo ten opzichte van juli-augustus 2023 en nog altijd 24 procent van alle toeristische overnachtingen aan de Kust in de zomer.

Buitenlandse bezoekers  

Het aantal toeristische overnachtingen door buitenlandse gasten is deze zomer met 6 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Buitenlandse vakantiegangers zijn goed voor ongeveer 1,6 miljoen overnachtingen. Dit betekent 15 procent van de toeristische overnachtingen aan de Kust in de zomer. In de kusthotels zijn 30 procent van de online geboekte kamer gereserveerd door buitenlandse gasten, met voorop de vakantiegangers uit Duitsland.

Hotels en vakantiewoningen         

Door het uitblijven van stabiel zomerweer kwamen de hotelboekingen pas later op gang. Tot midden juli noteerden de hotels minder reservaties dan vorig jaar maar het mooie zomerweer zorgde voor extra boekingen vanaf 20 juli. Met een gemiddelde bezetting van 72 procent is de globale balans voor juli en augustus in de hotels is minder dan vorig jaar (75 procent gemiddelde hotelbezetting in 2023).

Na een wisselvallige maand juli blikken de toeristische verhuurkantoren positief terug op augustus. In vergelijking met vorig jaar noteren bijna alle kantoren een groei tussen de 3 en acht procent voor de tweede zomermaand. De goede weersvoorspellingen zorgden voor tal van last minute reservaties. De laatste week van augustus is rustiger, ook door het vroegere einde van de schoolvakanties in Franstalig België.

Meer zon aan zee       

De voorbije zomermaanden was het opnieuw een stuk zonniger aan de Kust dan in het binnenland. Van 1 juli tot en met 28 augustus scheen de zon gemiddeld 8u07 per dag aan de Kust, bijna 1u10 meer dan in het binnenland (6u59 in Ukkel).

Triënnale Beaufort blijft blikvanger tot november

Voor Triënnale Beaufort zijn in juli en augustus ongeveer 675.000 bezoekers uit binnen- en buitenland genoteerd. Sedert de start van Triënnale Beaufort hebben in totaal ongeveer 1.325.000 cultuurliefhebbers de openluchttentoonstelling bezocht. De website www.triënnalebeaufort.be haalt gemiddeld zo’n 5.000 unieke bezoekers per dag.

Els Wuyts, curator Beaufort24: “Het is duidelijk dat Triënnale Beaufort kan bekoren, prikkelen of bewegen, zowel bij doorgewinterde kunstliefhebbers als bij toevallige voorbijgangers. Dat is het fijne aan kunst in de publieke ruimte: het opent een wereld van mogelijkheden, waar iedereen, ongeacht achtergrond of ervaring, kan worden geraakt door de kracht van hedendaagse beeldende kunst. Een zomerse uitstap krijgt een verrijkend dimensie dankzij de onverwachte perspectieven van de kunstwerken van internationale kunstenaars op bijzondere plekken langs de Kust.”

Beaufort24 loopt nog tot en met de herfstvakantie (zondag 3 november). Op zondag 15 september is er een Beaufort24 Inspiratiedag, dan staan bij alle 18 kunstwerken beeldenfluisteraars opgesteld en bij verschillende kunstwerken zijn er inspirerende workshops en activiteiten, die het publiek uitdagen om Beaufort24 op een unieke manier te ontdekken. Het volledige programma vind je op www.triennalebeaufort.be/doen/inspiratiedag
 
Alle info: www.dekust.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
30 augustus 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving