BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws, Samenleving

Waregem Koerse sportief hoogstaander dan ooit

Waregem Koerse sportief hoogstaander dan ooit

WAREGEM – Meer dan 35.000 toeschouwers wrijven zich nu al in de handen, want over enkele dagen beleven ze weer een dag met top paardensport.

Waregem Koerse is traditioneel de apotheose van de Waregem Koerse Feesten. Die begonnen op 22 augustus met de Koersefoor.

Op 27 augustus worden er op de Waregemse Hippodroom, tussen 13u30 en 19u45, 12 rennen aangeboden, met als nieuwkomer twee ponykoersen voor junioren. Onder dat project zette de wereldvermaarde Belgische topjockey Christophe Soumillon zijn schouders.

De eerste ponykoers wordt gelopen door 12- tot 16-jarigen van vijf verschillende nationaliteiten. In de tweede ponykoers krijgt vooral Belgische jeugd, de kans om het op te nemen tegen enkele Franse leeftijdsgenoten. Onder die Belgen ook het zoontje van Soumillon…7 jaar jong. Veel (piep)jong talent dus, dat ooit hoopt om het tot bij de grote jongens te kunnen schoppen. Uitkijken wordt het ook naar onze 13-jarige landgenoot Matthis Moeykens die de eerste wedstrijd in ParisLongchamp naar zijn hand zette.

Dé publiekstrekker van Waregem Koerse blijft de ING Grote Steeple Chase. De Ierse Berm, de Bretoense Muur en de Gaverbeek blijven tot de verbeelding spreken. Uitstekend nieuws voor Waregem Koerse: ING heeft beslist om zijn naam ook na deze editie nog drie jaar aan de Grote Steeple Chase te koppelen.

Iets minder goed nieuws is de afzegging van Polinuit, het paard dat de Grote Steeple Chase de voorbije twee jaar op een indrukwekkende manier won. Niet voldoende in vorm en er dus niet bij dit jaar.

Opvallend wel: de Franse topjockey Angelo Zuliani, die Polinuit twee keer naar de overwinning stuwde, neemt dit jaar deel met Premier Vert, een toppaard van de grote concurrent, toptrainer Patrice Quinton. Quinton moest de voorbije twee jaar tandenknarsend toezien hoe zijn paarden verloren van Polinuit, nadat Quinton 10 jaar op een rij had gedomineerd.

Dit jaar wordt er verondersteld dat Quinton weer zal heersen want Premier Vert ( tweede in 2022) en General Desiy (tweede vorig jaar) nemen het op tegen topfavoriet Gino Des Dunes, de winnaar van 2021.

Deze drie toppaarden worden getraind door Patrice Quinton. Of de tegenstand zou uit onverwachte Tsjechische hoek moeten komen. De Tsjechische trainer Joseph Vana Jr., winnaar van de vermaarde Crystal Cup competitie vorig jaar, wil met z’n paard Volkov Jelois de grote favorieten minstens het vuur aan de schenen leggen. Waregem Koerse is trouwens opnieuw de openingsrace van de Crystal Cup, een prestige criterium met 12 rennen in zeven verschillende landen.

Belgische inbreng

Zoals elk jaar nemen er ook weer behoorlijk wat Belgische jockeys en drivers deel aan de diverse races, maar eveneens enkele Belgische eigenaars.

In de Grote Prijs Stad Waregem bijvoorbeeld zijn Pascal Van Der Rasieren en Bart Berton met hun Italiaans paard Carloforte Font de grote favoriet. Twee rasechte Waregemnaars die de GP Stad Waregem zouden winnen, het is een eeuwigheid geleden.

In de Prijs Baron Casier gaat de aandacht naar de Belgische eigenaars Eric Huisentruyt (Kortrijk) en Jean-Pierre Vandenheede (Waregem). Zij gaan de strijd aan met de Franse tegenstanders. Huisentruyt en Vandenheede staan bekend om hun passie en hun liefde voor ‘het eigen huis’. “Liever Waregem Koerse winnen dan de Prix d’Amerique” is hun credo. Dat zegt alles. En last but not least: Waregem Koerse ondervoorzitter Thierry Storme die zowaar zijn eigen paard inzet in één van de races.

4Brain

Helemaal Belgisch is het deelnemersveld in de Horse Race 4Brain, de wedstrijd voor het goede doel, waarin er zoveel mogelijk prijzengeld wordt bijeen gelopen, om meer onderzoek naar hersenaandoeningen mogelijk te kunnen maken.

Uithangbord is comedian/TV presentator Jens Dendoncker, die als ambassadeur van de Vlaamse Epilepsie Liga alles uit de kast zal halen. Hij neemt het onder andere op tegen VTM nieuwsanker Freek Braeckman, Belgiës bekendste chef-kok, Peter Goossens en ex-wielrenster Ine Beyen, intussen een bekend Sporza tv gezicht.

Alle informatie over Waregem Koerse vind je hier

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 augustus 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws, Samenleving