BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Nieuws, Samenleving

Brussel genomineerd voor Europese hoofdstad van slim toerisme 2025

Brussel genomineerd voor Europese hoofdstad van slim toerisme 2025

BRUSSEL – De Europese Commissie maakte de namen bekend, van de zeven steden, die op de shortlist staan voor de onderscheiding Europese hoofdstad van slim toerisme 2025. Deze prestigieuze titel wordt toegekend aan een stad die zich op uitzonderlijke wijze inzet om de toekomst van duurzaam en innovatief toerisme vorm te geven. De prijs is ook bedoeld om het netwerken en de uitwisseling van beste praktijken tussen diverse bestemmingen voor slim toerisme te bevorderen en innovatie in het Europees toerisme te stimuleren.

De finalisten werden geselecteerd uit een pool van 21 kandidaten uit 10 landen, en de finalisten voor de Europese hoofdstad van slim toerisme zijn (in alfabetische volgorde): Brussel (België), Genua (Italië), Konya (Turkije), Lahti (Finland), Lviv (Oekraïne), Porto (Portugal), and Turijn (Italië).

Van vier naar zeven

De Europese Commissie heeft besloten om de shortlist voor de Europese hoofdstad van slim toerisme uit te breiden van vier naar zeven bestemmingen, omdat verschillende steden kandidaturen van hoge kwaliteit hebben ingediend en dezelfde score hebben behaald tijdens het evaluatieproces.

De finalisten worden uitgenodigd om hun voorstellen op 26 en 27 november 2024 te presenteren aan een Europese jury, die vervolgens de Europese hoofdstad van slim toerisme 2025 zal kiezen. De winnaar ontvangt uitgebreide ondersteuning op het gebied van communicatie en bevordering van de naamsbekendheid. Dit omvat de creatie van een promotievideo, de installatie van een hashtag-sculptuur in de stad en het ontwerpen van op maat gemaakte promotiecampagnes gericht op het vergroten van de zichtbaarheid op zowel EU- als mondiaal niveau.

Smart gets you further

De wedstrijd Europese hoofdstad van slim toerisme, biedt sinds 2018 een platform, om uitzonderlijke praktijken en prestaties op het gebied van toerisme onder de aandacht te brengen. Dublin is de Europese hoofdstad van slim toerisme 2024 en de winnaars van eerdere edities zijn Sevilla en Pafos (2023), Valencia en Bordeaux (2022), Malaga en Göteborg (2020) en Helsinki en Lyon (2019). Deze steden zijn exemplarische modellen geworden voor slim toerisme in Europa en scoren internationaal hoog op het gebied van duurzaamheid, innovatie, levenskwaliteit en effectieve integratie van slimme strategieën.

De Europese hoofdstad van slim toerisme is een EU-initiatief dat steden beloont voor hun innovatieve aanpak op gebieden als toegankelijkheid, digitalisering, duurzaamheid, cultureel erfgoed en creativiteit. Het initiatief bouwt voort op de succesvolle ervaring met een door het Europees Parlement voorgestelde voorbereidende actie en heeft tot doel de ontwikkeling van duurzaam toerisme te bevorderen en tegelijkertijd te zogen voor de uitwisseling van beste praktijken.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 september 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving