BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Een eerste blik op Stella Nova in domein De Ster

Een eerste blik op Stella Nova in domein De Ster

GENT/SINT-NIKLAAS – In provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas krijgt Stella Nova, het nieuwe toegangsgebouw dat de Provincie Oost-Vlaanderen er bouwt, stilaan vorm. Het gebouw aan de ingang van de Lange Rekstraat omvat een nieuwe sporthal, brasserie en kantoren. De werken startten in het voorjaar van 2023. De oplevering is voor begin 2025.

Het project Stella Nova is in volle uitvoering. Bij de keuze voor de locatie en het ontwerp van het nieuwe gebouw vormde een panoramisch zicht op de vijver het belangrijkste uitgangspunt. Het resultaat is een lichtrijk gebouw dat zich richt en opent naar het water.

“In het Waasland komt jong en oud naar De Ster voor ontspanning en waterrecreatie. Met Stella Nova krijgen bezoekers een moderne en ruimte sporthal. Bovendien wordt de nieuwe brasserie, met een fantastisch uitzicht over de vijver, hét pronkstuk van dit domein. Stella Nova wordt een absolute meerwaarde voor iedereen die De Ster bezoekt” aldus gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Recreatiedomeinen

Project Stella Nova

De inkomzone van het gebouw – en van het domein – bevindt zich onder een uitgesproken luifel. Dankzij de wandel- en fietsassen die hierop zullen uitgeven, wordt de ingangszone duidelijk herkenbaar. Zo staan bezoekers steeds visueel in contact met het onthaal. ​

Stella Nova omvat een ruime sporthal met de nodige kleed- en doucheruimtes, een overdekte opslagplaats voor alle benodigdheden voor waterrecreatie, groot sanitair blok, EHBO- en borstvoedingslokaal, polyvalente ruimte, brasserie met terras op de eerste verdieping (inclusief brede buitentrap) en kantoren op de tweede verdieping.

De polyvalente ruimte kan worden gehuurd voor allerlei gelegenheden zoals vergaderingen, lessen op verplaatsing, etentjes, en kleinschalige privéfeesten zoals een babyborrel of communiefeest.

De medewerkers van De Ster zullen al begin 2025 verhuizen naar hun nieuwe werkruimtes. Ook Toerisme Waasland vzw krijgt een plek in het nieuwe gebouw. Voor het grote publiek volgt er een openingsfeest in het voorjaar van 2025, wanneer de brasserie en de sporthal opengaan.

Sporthal

De sporthal wordt getypeerd door haar gedraaide stalen sheddakstructuur. Hierdoor geniet de ruimte van veel natuurlijk daglicht. Dankzij een groot raam op hoogte kan je vanuit de brasserie binnenkijken in de sporthal.

In de sporthal kunnen zowel particuliere sporters als sporters in clubverband, feitelijke verenigingen, scholen en bedrijven terecht. Ze is geschikt voor allerhande sporten zoals basketbal, volleybal, badminton, minivoetbal, handbal, zaalhockey, tennis, dans en turnen. De sporthal kan ook worden gebruikt voor evenementen en beurzen.

Brasserie

De brasserie op de eerste verdieping kreeg een prominente plek op de kop van het bouwvolume, met een panoramisch zicht op het domein. Grote raampartijen zorgen voor veel lichtinval, een visuele relatie met het water en een connectie met het grote zuidgerichte terras. De brasserie en het terras zijn, net als de rest van het gebouw, toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Duurzaamheid

Oost-Vlaanderen zet volop in op duurzaamheid. Ze wil voor haar gebouwen een E-peil halen dat 10% beter is dan de opgelegde norm. Om dat peil te behalen, krijgt Stella Nova een erg goed geïsoleerde buitenschil. Daarnaast zal het gebouw gebruikmaken van warmtepompen voor de verwarming en sanitair warm water. De elektriciteit die daarvoor nodig is, komt van de zonnepanelen op de zuidgerichte sheddaken. Ook voor de ventilatie werd voor de meest performante technieken gekozen.

De Provincie Oost-Vlaanderen realiseert dit project met volgende partners: Design and Build met Juri (aannemer), Abscis (architect) en Tractebel (studiebureau).

Voor de uitbating van de brasserie wil de provincie Oost-Vlaanderen een samenwerking aangaan met een dynamische ondernemer. Momenteel lopen er gesprekken met verschillende kandidaten. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 18 oktober kandidaat stellen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 september 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving