BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Kuurne maakt zich op voor 64 ste editie van de Ezelsfeesten

Ezelsfeesten

KUURNE – Het grootste feest van Kuurne komt eraan, en dit al voor de 64 ste keer. Vier dagen lang, van vrijdag 4 oktober tot en met maandag 7 oktober, staat Ezelgem opnieuw in het teken van sport, muziek en animatie. Zowel het gemeentebestuur, de Orde van de Ezel, het gemeentelijk feestcomité als het BRA3-team bundelen hun krachten, samen met diverse andere partners, om er een goedgevulde vierdaagse van te maken.

De Ezelsfeesten worden traditioneel op vrijdagavond sportief geopend met de populaire ezelsjogging “Rapper dan een Ezel”, de halve marathon en de aflossingskoersen. “Dit jaar is het de 41e editie van de halve marathon,” vertelt voorzitter Johan Bossuyt. “Voor de eerste keer hebben we ook een speciale affiche laten ontwerpen door mijn schoonzoon Jacques Derycke, die grafisch vormgever is. De reacties op de affiche zijn tot nu toe erg positief. Ook de inschrijvingen voor de verschillende wedstrijden verlopen vlot. Jaarlijks trekken we zo’n 600 deelnemers voor de halve marathon, 50 teams voor de estafette en 900 lopers voor de kortere ezelsjogging. Zoals elk jaar gaat de opbrengst van de loopwedstrijden naar het Kinderkankerfonds, dat we al 13 jaar steunen.”

Soupapke en z’n Kuurnse Trawanten

Op zaterdag en zondag gaat het feest verder met tal van activiteiten. Zo is er een tentoonstelling over “100 jaar De Middenstand” in het Oud Gemeentehuis en een expositie over “Vogels in België” gezien door de lens van Francis Pattyn in het Emmaushuis. De officiële opening van de braderie vindt op zaterdagmorgen plaats, net als het optreden van ‘Soupapke en z’n Kuurnse Trawanten’ in de feesttent.

Op elk hoekje van de straat wel iets te beleven

Johan Bossuyt van BRA3: “We zorgen ervoor dat er op elk hoekje van de straat wel iets te beleven valt tijdens de Ezelsfeesten. Ook hebben alle Kuurnse gezinnen inmiddels onze braderiekrant ontvangen, waarin onder andere een kleurplaat te vinden is. Kinderen die deze kleurplaat op maandagnamiddag tussen 16 en 18 uur naar de kermis meebrengen, krijgen een gratis ritje aangeboden door BRA3.”

Toxic

Naast de traditionele kermisattracties op de Vlaskouter, Tramstatie en het Marktplein, is er dit jaar een nieuwe attractie: “De Toxic”, een Speed Flip van de Italiaanse fabrikant Moser Rides, die veel bezoekers zal weten te bekoren.

Topartiesten

Het gemeentelijk feestcomité heeft ook voor de feesttent een spetterende line-up samengesteld. De kersverse voorzitter Stefaan Devlaminck vertelt enthousiast: “We hebben topartiesten zoals ‘Lens en Leys’, ‘Q5 Partyband’, ‘Radio Hallo’ met Marksche van de Kampioenen, en ‘No Direction & Liam van Milo’ en dat is maar een greep uit ons programma. Het belooft opnieuw een groot feest te worden met volop muziek, sfeer en gezelligheid.”

Ezelsfeesten KSA Ambroos KSA Leiezonen Chiro Sint-Michiel
Foto Speleers Nico

Ook de Kuurnse jeugdverenigingen zijn weer van de partij. KSA Leiezonen, KSA Ambroos en Chiro Sint-Michiel slaan hun tenten op aan de Vlaskouter en zorgen voor de nodige ambiance.  Terwijl KSA Ambroos uitpakt met onder meer een kinderdorp en een Flipcuptornooi op zaterdag en op zondag  een Deljescontest organiseert, kan je dan weer in de tent van Chiro Sint-Michiel terecht voor Picon en pannenkoeken.  Tevens zorgt Chiro Sint-Michiel ook tijdens het kermisweekend voor twee live optredens.  KSA Leiezonen daar in tegen zet zijn traditie verder en pakt opnieuw uit met zijn jenever- en pastakot.

Blijde intrede

Op zaterdagnamiddag om 16.30 uur maakt Koning Ezel Brent zijn blijde intrede tijdens de Ezelsfeesten en deelt hij kilo’s snoep uit aan het publiek. Op zondag om 17.30 uur volgt de traditionele ezeltjesworp, die ook dit jaar terug zal plaatsvinden op de parking van de plaatselijke Delhaize.  Naast massa’s snoep zullen ook 250 kleine ezeltjes vanuit de brandweerladder naar beneden worden gegooid.  Onder deze ezeltjes ook 5 exemplaren die recht geven op een groot exemplaar, zoals deze die wordt gegeven aan de winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne.

Kuurne Koerst

De feestelijkheden gaan op maandag verder met onder andere de seniorennamiddag in de feesttent, waar “Jack & The Tramstations” optreden. In de avond sluit de band de Ezelsfeesten ook af. Daarnaast is er op maandag de vuurvogelschieting bij de brandweer en vindt de wielerwedstrijd “Kuurne Koerst” plaats.  “We weten dat Kuurne en warm hart toedraagt aan koers”, vertelt Filiep Verhelst van Kuurne Koerst, “Traditioneel starten we om 14 uur met de kinderfietsnamiddag, in samenwerking met de fietsbib.  Vanaf 15.30 uur volgt dan de dorpelingenkoers verspreid over drie categorieën.  Ook hoe je deelneemt aan de koers bepaalt de deelnemer zelf, bakfiets, stadsfiets, plooifiets, het maakt niet uit.  Naast eeuwige roem aan de finish, kan de deelnemer bij bepaalde doortochten verschillende premies winnen, telkens geschonken door de Kuurnse handelaars.”

Als kers op de taart wordt de feestperiode op maandagavond afgesloten met een diervriendelijk vuurwerk.

Voor het volledige programma kan men terecht op www.ezelsfeesten.be en www.BRA3.be.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 september 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws