BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Leiehoek viert voor de 75 ste maal feest

Leiehoekkermis

KUURNE – Van vrijdag 6 tot zondag 8 september viert de Leiehoek voor de 75 ste keer feest. Hoogtepunten van het weekend zijn onder andere het Kuurns kampioenschap ‘Sacoche Werpen’ op zaterdagnamiddag en de ‘Nacht van de Leiehoek’, waar een nieuwe wijkburgemeester wordt gekozen. Dit jaar nemen Dieter Boone en Roel Labat het tegen elkaar op voor de burgemeesterssjerp van de Leiehoek.

Leiehoekkermis, een traditie sinds 1949, blijft een evenement waar niet alleen de bewoners van de Leiehoek naar uitkijken. “Het is een traditie om onze wijkfeesten op vrijdag te openen met een namiddag voor de senioren van de twee woonzorgcentra in Kuurne, evenals de oudere bewoners van onze wijk,” vertelt voorzitter Piet Noppe. “’s Avonds zetten we het feest voort met een souper en een geweldig optreden gebracht door talent uit onze eigen wijk, die een twintigtal nummers brengen in de vorm van een spetterende playbackshow.”

Op zaterdag wordt een opvolger gezocht voor Mario Gilles, de huidige wijkburgemeester. “Tijdens een rondgang door de wijk, die om 13.45 uur begint, stellen de twee kandidaten zich voor,” vervolgt voorzitter Noppe. “Hoe ze dat doen, mogen ze zelf bepalen. Dit jaar strijden Dieter Boone en Roel Labat om de titel.  Zaterdagavond mogen beide kandidaten zich dan bewijzen tijdens de drie praktische proeven en tussen deze proeven door zijn er ook optredens voorzien van ‘Les Folles De Gand’ en Danny Diëgo.”

Even spectaculair als de verkiezing van de wijkburgemeester is het Kuurns kampioenschap ‘Sacoche Werpen’, dat zaterdagnamiddag plaatsvindt vanaf 14 uur. “Vier jaar geleden kwam Christophe Dewaele met het idee, geïnspireerd door een soortgelijke wedstrijd, maar dan met pantoffels. Wij wilden onze eigen draai eraan geven en kozen voor het werpen met sacochen, oftewel handtassen. In het eerste jaar deden alleen vrouwen mee, terwijl hun man aan het dartsen was op ons darts-tornooi, maar inmiddels zijn daarbij ook categorieën bijgekomen voor zowel mannen als kinderen,” aldus Noppe.  Wie zijn geluk wenst te beproeven kan zich de dag zelf inschrijven.  Deelnemen kost 2 euro voor 3 worpen.

Nieuw op zondagmiddag is de Leiehoek Universales, een wedstrijd waarbij de handigste bewoner van de Leiehoek wordt gezocht. Tot nu toe hebben zich 17 deelnemers ingeschreven, maar er is nog plek voor meer. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via V_noppe2003@yahoo.com. In totaal worden de kandidaten aan 25 proeven onderworpen. “Je hoeft niet slim te zijn om mee te doen, maar handig en logisch nadenken is wel een must. De winnaar mag rekenen op eeuwige roem en een naturaprijs,” voegt Piet Noppe toe.

“We zijn trots dat we voor de 75e keer deze feestelijkheden kunnen organiseren, maar dit kan alleen dankzij onze trouwe sponsors. Zonder hen en onze vrijwilligers zou Leiehoekkermis niet meer bestaan. Elk jaar zien we immers de kosten stijgen, maar tot nu toe slagen we er altijd in om het feest weer mogelijk te maken. Ondanks het een feesteditie is blijven we ook nu trouw aan het feestprogramma die we elk jaar aanbieden.  Ons bestuur bestaat momenteel uit zo’n 15 personen, maar we kunnen nog altijd nieuwe, gedreven bestuursleden gebruiken!”

Zoals eerder vermeld, gaat de Leiehoek ook dit jaar op zoek naar een nieuwe wijkburgemeester. Wordt het Dieter Boone, een 48-jarige lasser en fervent tuinier, of Roel Labat, brandweerman en sociaal betrokken bewoner? Dieter, die al 20 jaar op de Leiehoek woont, hoopt de sfeer van de kermis te versterken. Dieter is gehuwd met Ann Vandevijvere en papa van Emma (18) en Maxim (16) en woonachtig in de Steenovenstraat.  Roel, die graag buiten is en contact zoekt met de buurt, wil zich daar in tegen inzetten voor betere speelgelegenheden en autoluwe straten binnen de wijk. Roel is samenwonend in de Weidenstraat met Lindsay Dooms en de papa van Nyo en Finley.  Wie uiteindelijk de sjerp in ontvangst mag nemen, weten we zaterdagavond 7 september. De toegang tot de feesttent is volledig gratis.  Het feestprogramma van Leiehoekkermis is terug te vinden op www.leiehoekkuurne.be.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
6 september 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving