BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Foto Reportage, Nieuws, Samenleving

Maarten Devos volgt Kobe Dewaele op als Kinderburgemeester van Kuurne

Kindergemeenteraad Kuurne

KUURNE – Zondagochtend werd in het gemeentehuis van Kuurne de nieuwe kindergemeenteraad voorgesteld. Maarten Devos (11), leerling van VBS Sint-Michiel, werd verkozen tot kinderburgemeester en volgt daarmee Kobe Dewaele op, die vorig jaar deze eer kreeg. Ynn Devlaminck werd verkozen tot eerste schepen en Felix Huys tot tweede schepen. In totaal brachten 140 kinderen uit het zesde leerjaar van Kuurnse basisscholen hun stem uit.

Dit jaar organiseerde Kuurne voor de 30ste keer de verkiezing van de kindergemeenteraad, een initiatief dat in 1994 samen met twee andere Belgische gemeenten werd opgezet. Opvallend was dat geen enkele van de 140 uitgebrachte stemmen ongeldig of blanco was. In totaal werden 15 kinderen verkozen tot gemeenteraadslid, waarvan vijf als schepen en één als burgemeester. Maarten Devos mag dit jaar de kinderburgemeesterssjerp dragen.

Kindergemeenteraad Kuurne
Foto Speleers Nico

Maarten reageerde enthousiast op zijn verkiezing: “Het was een even grote verrassing voor mezelf als voor de zaal toen ik hoorde dat ik kinderburgemeester was geworden,” vertelt hij. “Mijn campagne richtte zich vooral op meer buitensport en het creëren van speeltuinen met sportinfrastructuur. Blijkbaar heeft dat veel leerlingen aangesproken. Daarnaast ben ik geen onbekende op school, aangezien ik al drie jaar in de leerlingenraad zit. Misschien heeft dat ook geholpen bij mijn verkiezing.”

Maarten heeft een jongere zus, Veerle (10), en is de zoon van Tatiana Vandenberg en Kenneth Devos. Tijdens zijn campagne werd hij gesteund door zijn ouders, die hem aanmoedigden om vooral de ervaring mee te nemen. “Later wil ik advocaat worden, omdat bemiddelen en mensen verdedigen in mijn DNA zit,” voegt Maarten toe. Hij speelt voetbal bij de U12 van Eendracht Kuurne en doet ook aan atletiek. “Ik wil vooral genieten van dit jaar als kinderburgemeester en hopelijk kan ik een van mijn actiepunten verwezenlijken.”

Kindergemeenteraad Kuurne
Foto Speleers Nico

Naast Maarten werden Ynn Devlaminck (Centrumschool) verkozen tot eerste schepen, Felix Huys (VBS Sint-Pieter) tot tweede schepen, Kobe Gelaude (VBS Sint-Michiel) tot derde schepen, Kébé Swart (NEST) tot vierde schepen en Youssef Bougrab (GO De Boomgaard) tot vijfde schepen. De andere raadsleden zijn: Billie Ververken, Luna Dejans, Stany Vanmarcke, Arjen Daeveloose, Michael Mercedes Villa, Kobe Delaere, Kobe Calu, Feline Coddens en Leon Sys.

De verkiezing van de kindergemeenteraad werd ook dit jaar georganiseerd door Jonathan Breughe en Jels Devlaminck.

Bekijk hier het fotoverslag (Foto’s Hendrik Lefebvre – Speleers Nico)

Kindergemeenteraad Kuurne 2024
« van 2 »
Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
15 september 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Foto Reportage, Nieuws, Samenleving