BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws, Samenleving

Opendeur in bedreigd natuurreservaat ‘Oude Leie’

Oude Leie reservaat - Natuurpunt De Vlasbek

Foto Hendrik Lefebvre

KUURNE – Natuurpunt ‘De Vlasbek’ opende zondag de deuren van haar natuurreservaat de Oude Leie. Dit enige natuurreservaat in Kuurne beslaat slechts 7 hectare, maar biedt onderdak aan meer dan 1000 soorten planten en dieren.

Het reservaat is doorgaans gesloten voor het publiek, maar enkele keren per jaar wordt het opengesteld voor geïnteresseerden die de biodiversiteitsparel van Kuurne willen ontdekken. “Helaas dreigt een groot deel van dit gebied te verdwijnen”,  opent Jan Vanaverbeke van Natuurpunt’ De Vlasbek’ de babbel, “De Vlaamse Overheid plant namelijk een nieuwe verbinding tussen de Leie en het Kanaal Bossuit-Kortrijk, precies op de plek van het reservaat. Deze plannen hebben niet alleen grote gevolgen voor de natuur van de Oude Leie en de nabijgelegen Venning, maar ook voor bewoners in Kortrijk en Kuurne, die mogelijk te maken krijgen met onteigeningen en jarenlange hinder door de werken.”  

Wie afgelopen zondag een bezoekje bracht aan het natuurreservaat kreeg deskundige uitleg over de werking en het onderhoud van het natuurreservaat Oude Leie van Johan Staelens en Patrick Vlaeminck.  Natuurpunt De Vlasbek en de bezoekers van het reservaat waren afgelopen zondag alvast duidelijk: zij kiezen voor ‘de natuur van bie oens’!

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
10 september 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws, Samenleving