BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Brandweer en Politie, Nieuws

Politie en De Lijn voeren succesvolle controles uit tegen overlast en zwartrijden op buslijnen in Kortrijk

bus de lijn

KORTRIJK – In een gezamenlijke actie hebben de politiezone VLAS en controleurs van De Lijn op 6 en 10 september opnieuw controles uitgevoerd op enkele drukke buslijnen rond het NMBS-station van Kortrijk. De focus lag op zwartrijden en overlast door busreizigers, vooral jongeren.

Vrijdagmiddag 6 september: 35 pv’s voor zwartrijden
Tijdens de controle op vrijdagnamiddag, kort na schooltijd, werden ongeveer 1.000 busreizigers verspreid over 30 bussen gecontroleerd. In totaal stelden de controleurs van De Lijn 35 pv’s op voor zwartrijden. Een jongeman zonder geldig vervoersbewijs probeerde aan de controle te ontsnappen, maar werd door de politie onderschept. Naast een boete kreeg hij een busverbod opgelegd.

Dinsdagochtend 10 september: drugs en plaatsverbod
Op dinsdagochtend, vlak voor schooltijd, werden 968 reizigers op 29 bussen gecontroleerd. 12 personen konden geen geldig vervoersbewijs voorleggen en werden geverbaliseerd. Een minderjarige jongen werd bestuurlijk opgepakt wegens verstoring van de openbare orde. Hij vertoonde agressief gedrag en kreeg een plaatsverbod. Ook werden drie personen betrapt met drugs, en twee anderen kregen een boete omdat ze hun identiteitskaart niet bij zich hadden.

Verhoogd politietoezicht loont
Naast de controles op de bussen voerde de politie extra toezicht uit in de stationsomgeving. Dit leidde tot een aantal vaststellingen, waaronder boetes voor foutparkeren en opzettelijke slagen en verwondingen.

“97% van de reizigers volgt de regels, maar voor diegenen die dat niet doen, is een strak lik-op-stukbeleid noodzakelijk,” aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne. “Met bus- en plaatsverboden zorgen we ervoor dat zowel chauffeurs als reizigers in een veilige omgeving kunnen reizen.”

De verhoogde controles en samenwerkingen tussen De Lijn, Securail en andere partners maken deel uit van een breder plan om de veiligheid in en rond de stationsomgeving te waarborgen, vooral bij de start van het nieuwe schooljaar.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
12 september 2024
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Brandweer en Politie, Nieuws