BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Provincie Oost-Vlaanderen legt ruim 3 kilometer nieuwe fietssnelweg aan in Melle en Destelbergen

Provincie Oost-Vlaanderen legt ruim 3 kilometer nieuwe fietssnelweg aan in Melle en Destelbergen

GENT – Oost-Vlaanderen maakt werk, van de verdere ontwikkeling van de fietssnelwegen, in de oostrand van Gent. De provincieraad gaf vandaag groen licht voor drie verschillende projecten.

Tussen de Eikerwegel en de Kouterwegel in Melle, wordt een nieuw traject van 900 meter aangelegd op de F2/F44. In Destelbergen komt er 2.200 meter bij op de F4 tussen de Spoorwegstraat en de Burgstraat. Op de grens tussen beide gemeenten worden de fietspaden op Mellebrug aangesloten op het jaagpad langs de linkeroever van de Schelde.

F2/F44: Eikerwegel – Kouterwegel, Melle ​

De huidige Eikerwegel kan niet beschouwd worden als een hoogwaardige fietssnelweg. Ter hoogte van Brouwerij Huyghe, is het fietspad zeer smal en is er bovendien een onoverzichtelijke haakse bocht.

Daarom wordt een nieuw, vier meter breed fietspad aangelegd. De gewestweg N465 (Geraardsbergsesteenweg) wordt gekruist via de oude spoorbrug die gerenoveerd werd door Infrabel. De totale lengte van het nieuw aan te leggen stuk bedraagt 900 meter.

De Provincie raamt de kostprijs van de werken op 1.035.000 EUR inclusief btw. De Provincie neemt net geen 800.000 EUR op zich, waarvan de helft wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid via het Fietsfonds. De gemeente Melle zal ook een deel van de kosten, geraamd op 130.000 EUR, voor haar rekening nemen. Brouwerij Huyghe stapt mee in het project voor de heraanleg van de voetweg.

De realisatie van het nieuwe stuk fietssnelweg langs de spoorweg in Melle, is een belangrijke stap om van Melle een echt knooppunt van fietssnelwegen te maken. Het nieuwe traject maakt zowel deel uit van de F2 (Gent – Brussel) als van de F44 (Gent – Mechelen). Ter hoogte van de Geraardsbergsesteenweg zal in de toekomst de verbinding worden gemaakt met een nog te realiseren stuk van de F417 tussen Melle en Zottegem. De komende jaren wordt ook gewerkt aan de realisatie van de verbinding tussen de Kouterwegel en het station van Kwatrecht. Aan de andere kant van het station zal de F2/F44 aantakken op de F40 (Grote Fietsring rond Gent). ​ ​

F4, Spoorwegstraat – Burgstraat, Destelbergen

Fietssnelweg F4 is een van de oudste en belangrijkste in Oost-Vlaanderen. De F4 volgt voor een groot deel spoorlijn L59 en verbindt Gent met Antwerpen via Lokeren, Sint-Niklaas en Beveren. Een groot deel van de fietssnelweg werd intussen gerealiseerd. Het traject van 2200 meter, dat nu gerealiseerd wordt is één van de laatste belangrijke missing links.

Vandaag loopt het tracé van de F4 vanaf het kruispunt met de Stationstraat en de Spoorwegstraat in Destelbergen, verder via smalle en onoverzichtelijke fietspaden langs de Houtstraat. Fietspaden die bovendien een oprit van de R4 kruisen. Via de Haenhoutstraat en de Burgstraat bereiken fietsers, ter hoogte van de overweg, terug de F4. In de toekomst zullen ze vanaf de Spoorwegstraat niet alleen volledig conflictvrij kunnen verder fietsen onder de R4 (parallel aan de spoorweg), het nieuwe tracé wordt bovendien maar liefst een kilometer korter.

De Provincie raamt de totale investeringskost op 1.436.000 EUR inclusief btw, waarvan de helft gefinancierd wordt via het Fietsfonds van de Vlaamse overheid.

F40, Charles Lebonstraat/Mellebrug, Destelbergen

Het tracé van de F40 (Grote Fietsring rond Gent, loopt langs het jaagpad op de linkeroever van de Schelde, verder over de Mellebrug (Charles Lebonstraat). Op dit moment is de enige verbinding tussen het jaagpad en de Charles Lebonstraat een smal en zeer steil aardewegje op het talud van de brug. De meeste fietsers kiezen noodgedwongen voor de omweg via Zevengemede.

De nieuwe verbindingen van elk vier meter breed, zullen in beide richtingen zorgen voor een fors verkorte en veilige aansluiting van het jaagpad op de fietspaden in de Charles Lebonstraat. Bovendien worden ook de fietspaden in de Charles Lebonstraat vernieuwd. De Provincie Oost-Vlaanderen raamt de kostprijs van de werken op 1.132.000 EUR inclusief btw. ​

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
11 september 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving