BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving, Video Reportage

Ziekenomroep Zenith van AZ Sint-Lucas Brugge vierde 45 jarig bestaan

Ziekenhuisomroep Zenith van AZ Sint-Lucas Brugge bestaat 45 jaar

BRUGGE – Van dinsdag 3 tot en met donderdag 5 september vierde Ziekenomroep Zenith haar vijfenveertigste verjaardag in het St.-Lucasziekenhuis in Assebroek-Brugge.

Dit gebeurde door drie dagen lang, live programma’s te maken van 8 uur tot 23 uur, te beluisteren via kanaal 4 en via de tv-toestellen in het ziekenhuis. Ieder uur was er een prijsje te winnen, heel wat bekende Vlamingen spraken verjaardagswensen in en er was veel interactie tussen de presentatoren en de luisteraars.

3 dagen 15 uren verjaardagsuitzendingen

“In Nederland en Engeland zijn ziekenomroepen legio” aldus Rik Verlinde, de programmatie verantwoordelijke van de 45 uur live-programma’s voor 45 jaar ziekenomroep Zenith. “Heel wat gekende Nederlandse en Engelse deejays begonnen ooit hun (radio)carrière bij de ziekenomroepen.”

1 september 1979

Op 1 september 1979 werd het eerste officiële programma uitgezonden, na proefdraaien in de zomervakantie.

Het idee om ook in Brugge met een ziekenomroep te beginnen ontstond, na een bezoek aan Radio Horizon, die programma’s maakte voor rust- en ziekenhuizen in Roeselare. Wouter Van Hecke, wijlen Filip Vansteenkiste en Johan De Caluwé stonden aan de wieg.

Zenith blijft groeien

Waar met de komst van lokale radio’s, heel wat ziekenomroepen in Vlaanderen verdwenen, bleef Zenith groeien, zowel in uitzenduren als medewerkers. Momenteel zijn er zo’n 27 vrijwilligers, die via het medium radio, de patiënten wat aangename momenten proberen te bezorgen, met programma’s die exclusief voor hen gemaakt worden. Met de regelmaat van een klok zijn er themaprogramma’s (senioren week, week van de kankerbestrijding, feestdagen, Sinterklaas, week van de vrijwilliger, week van de ziekenhuismedewerker, enz. ).

Gewaardeerde schakel

Radio Zenith is uitgegroeid tot een gewaardeerde schakel in de Vrijwilligerswerking van AZ.-St.-Lucas. Op dit moment is de omroep zelfs 24 uur op 24, 7 dagen per week te beluisteren. Op het moment dat er geen gepresenteerde programma’s zijn, wordt er non-stop muziek uitgezonden. De studio bevindt zich op de -1 verdieping in de gang van de cafetaria. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
10 september 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving, Video Reportage