BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Brandweer en Politie, Nieuws, Samenleving

De Westhoek als Europees pionier

De Westhoek als Europees pionier

DIKSMUIDE – Op 4 oktober 2024 – bijna exact één jaar na de zware overstromingen in de Westhoek – namen de lokale hulpdiensten, de eerste gloednieuwe 5G-antennes van het Flanders Smart Fields-project in gebruik.

Dankzij de 5G-antennes kunnen brandweer, politie en ziekenhuizen voortaan rekenen op een stabiele en beveiligde breedbandverbinding en zijn ze beter uitgerust om snel te reageren bij interventies.

Cruciale rol

Deze technologische vooruitgang speelt een cruciale rol in de verdere digitale ontsluiting van de Westhoek. Dit Europees project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen POM West-Vlaanderen, e-BO Enterprises en het Jan Yperman Ziekenhuis.

Efficiëntere noodhulp door 5G-netwerk

Tijdens een demonstratie op de IJzerdijk in Diksmuide, werd een grootschalig noodscenario gesimuleerd, waarbij meerdere hulpdiensten betrokken waren. De Mobiele Command Unit (MCU) van Brandweer Westhoek coördineerde alle acties. Tegelijkertijd deelde een drone met 5G-technologie van politiezone Polder live beelden met de hulpdiensten. Deze veilige en snelle communicatie maakt een efficiëntere hulpverlening mogelijk. “Dankzij dit 5G-netwerk kunnen we zelfs in de meest afgelegen gebieden van de Westhoek rekenen op een stabiele verbinding”, vertelt kolonel Kristof Dorné, zone-commandant van Brandweer Westhoek. “Dit is essentieel om tijdens noodsituaties snel en efficiënt informatie uit te wisselen tussen verschillende diensten.”

De Westhoek als Europees pionier

Dankzij het 5G-netwerk zullen toekomstige rampen, zoals de overstromingen van november 2023, beter aangepakt kunnen worden. Door de nieuwe technologie zijn hulpdiensten nu beter uitgerust om snel te reageren, zelfs in moeilijk bereikbare gebieden. “Met dit 5G-netwerk zetten we de Westhoek op de kaart als één van de eerste slimme en volledig verbonden plattelandsregio’s in Europa”, zegt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Dit project biedt niet alleen operationele voordelen, maar vormt ook een essentiële stap in de verdere digitale ontwikkeling van de regio. Daardoor kunnen we nieuwe oplossingen ontwikkelen die het wonen, werken en leven in de Westhoek ondersteunen.”

Slimme zorg en hulpverlening

Dankzij deze technologie opereren niet alleen hulpdiensten efficiënter, maar ook de zorgsector krijgt connectie mogelijkheden die voordien ondenkbaar waren. “Met deze hoogwaardige 5G-dekking kunnen we ook in minder dichtbevolkte gebieden innovatieve e-health diensten aanbieden, zoals realtime videoconsultaties, thuisbehandeling op afstand of ondersteuning van dringende hulpverlening”, aldus Caroline Gheysen, directeur Innovatie bij het Jan Yperman Ziekenhuis. “Ook medische transporten tussen ziekenhuizen en laboratoria krijgen heel wat nieuwe impulsen dankzij deze 5G-verbinding. Ons innovatieteam werkt volop samen met experts van KU Leuven en Howest om deze toepassingen verder te ontwikkelen en te implementeren.”

Connectiviteit voor iedereen

In totaal worden tegen eind 2025 twaalf 5G-antennes geïnstalleerd, waarvan er nu al twee operationeel zijn.

e-BO Enterprises uit Ieper is verantwoordelijk voor de uitrol en de uitbating van het Flanders Smart Fields-netwerk. “Dit netwerk biedt hoogwaardige mobiele dekking op plekken waar voorheen onvoldoende connectiviteit was. Met de nieuwe antennes dekken we bijna 90% van deze blinde vlekken”, aldus Tom Ottevaere van e-BO Enterprises. “Door integratie met bestaande netwerken verloopt het gebruik voor de eindgebruiker naadloos, zowel binnen als buiten de Westhoek. Hoewel de hulpdiensten onze eerste gebruikers zijn, staat het private netwerk ook open voor andere socio-economische sectoren in de regio zoals landbouw, transport, bouw en industrie. Zo werken we al samen met Seafar, dat ons netwerk zal inzetten voor onbemande binnenvaart in de Westhoek. Dankzij de samenwerking met Proximus zorgen we voor een naadloze overgang tussen de netwerken en zullen ook particulieren in de toekomst kunnen profiteren van de uitgebreide netwerktoegang in de Westhoek. “

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
6 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Brandweer en Politie, Nieuws, Samenleving