BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Nieuws, Samenleving

Erfgoedsprokkel zet kerksite Gentbrugge in de kijker

Erfgoedsprokkel zet kerksite Gentbrugge in de kijker

GENTBRUGGE – Op zondag 29 september stelde de Provincie Oost-Vlaanderen in Gentbrugge haar nieuwste Erfgoedsprokkel voor. De gratis brochure laat je de neogotische Sint-Simonkerk en Sint-Judas Thaddeuskerk ontdekken, en neemt je mee op een wandeling langs het funeraire erfgoed van het kerkhof van Gentbrugge.

Het is 150 jaar geleden dat Gentbrugge een nieuwe kerk kreeg. Deze verjaardag wordt gevierd met de uitgave van een Erfgoedsprokkel, ondertussen al nummer 66 in deze reeks brochures van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Een nieuwe kerk voor een groeiende voorstad

Op het einde van de 19de eeuw wordt het middeleeuwse kerkje aan de Schelde te klein voor de groeiende arbeidersbevolking. Gentbrugge was dankzij de scheepvaart, industrie en bloementeelt veranderd van een stille landbouwgemeente in een levendige voorstad.

De rijk gedecoreerde kerk, getuigt ook vandaag nog, van de welstand van de lokale adel en de fabrieksbazen die in Gentbrugge een kasteel of buitenhuis hadden. Maar ook de gewone arbeider en boer droegen hun steentje bij. De inrichting gebeurde volledig door lokale kunstenaars en illustreert het groeiende belang van de neogotische kunstateliers in het Gentse. Met het neogotische totaalkunstwerk, wilde de katholieke kerk indruk maken op de arbeidersbevolking en hen overtuigen van de kracht van het geloof.

Derde grootste begraafplaats van Gent

Rond het oude kerkje bevond zich al een kerkhof, dat uitgroeide tot de derde grootste begraafplaats van Gent. Misschien minder bekend dan de Westerbegraafplaats of Campo Santo, maar toch is ook de begraafplaats van Gentbrugge een waar openluchtmuseum van funerair erfgoed.

De Erfgoedsprokkel neemt je mee langs de mooiste graven van beroemde overledenen, zoals John Massis of het echtpaar Dhondt-Dhaenens. De brochure staat ook stil bij monumenten van de hand van bijzondere kunstenaars zoals Geo Verbanck. Wist je trouwens dat het Gentbrugse kerkhof een gewilde laatste rustplaats was voor schippersfamilies? Daar heeft de ligging aan de Schelde alles mee te maken.

Op ontdekking langs kerkwegels, meidoornhagen en gekandelaarde lindes

De begraafplaats in Gentbrugge is ook de laatste rustplaats van vele kunstenaars die zich hebben ingezet, om van de Sint-Simon en Sint-Judas Thaddeuskerk een neogotisch totaalkunstwerk te maken.

Auteur Jan Van Lancker, secretaris van de kerkfabriek en gepassioneerd door de geschiedenis van de Gentbrugse kerk, neemt je mee langs de mooiste kunstwerken in de kerk en staat stil bij hun betekenis. Het bijzondere verhaal van de twee patroonheiligen is de rode draad voor het bezoek.

“De bouw van de nieuwe kerk van Gentbrugge bepaalt tot op vandaag het uitzicht van de gemeente. De kerk en het kerkhof gaven Gentbrugge een centrum, waar we de betekenis en aantrekkingskracht nog beter van kunnen begrijpen als we het verhaal van het erfgoed kennen. Daar zijn de Erfgoedsprokkels het uitgelezen instrument voor. In partnerschap met het lokale erfgoedveld delen we als Provincie graag deze verhalen”, besluit gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.

De Erfgoedsprokkel kan je gratis vinden in de Sint-Simon en Sint-Judas Thaddeuskerk of downloaden via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving