BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Nieuws, Samenleving

Geraardsbergen uitgeroepen tot Winkelhiergemeente 2024

GERAARDSBERGEN – ontving de trofee van Winkelhiergemeente 2024 van de Provincie Oost-Vlaanderen. Die prijs wordt elke twee jaar uitgereikt, aan een lokaal bestuur, dat extra inspanningen doet voor kernversterking. Tijdens de zomermaanden transformeerde Geraardsbergen de Markt in een pop-up belevingsplein. Hierdoor werd ruimte gecreëerd voor kleine en grote evenementen. De stad zorgde zo voor meer beweging en dynamiek in het centrum.

De Markt van Geraardsbergen werd in juni en augustus uitgerust met zit- en speelelementen, en sfeervolle verlichting. Elke vrijdag werden uiteenlopende activiteiten georganiseerd zoals een petanquewedstrijd, pianoconcert en voorleessessie.

Beleving als katalysator voor lokale economie

Hoogtepunten waren een gezinspicknick met optreden van zanger Dean en een aperitiefmoment in de openlucht onder de naam Apérotime. Het plein en de evenementen werden door de Geraardsbergenaars gesmaakt. Bovendien zorgde het concept voor extra klanten voor de horeca en winkels. De jury was dan ook lovend over de aanpak.

“Verschillende stadsdiensten en ondernemers hebben samengewerkt om Geraardsbergen aantrekkelijker te maken voor haar inwoners en bezoekers. Hierbij is nagedacht over de rol van publieke ruimte in de stad. De Markt bleek het plein bij uitstek om totaalbeleving te creëren: winkelen en verpozen op een terras en nadien een activiteit meepikken. Er werd bewust voor een weekdag gekozen om de lokale economie te stimuleren”, aldus gedeputeerde Filip Van Laecke, voorzitter jury Winkelhiergemeente

De belevingselementen werden na de zomervakantie opgesteld op de pleinen in de deelgemeenten Goeferdinge, Grimminge en Viane.

Voorbeeld voor andere steden en gemeenten

De andere twee laureaten van de Winkelhiergemeente 2024 waren Merelbeke en Zulte. Merelbeke pakte uit met ‘Feest op Straat’ op Autovrije Zondag. Het evenement omvatte onder meer een lokale streekmarkt, weggeefplein en repair café. Hierbij lag de focus op lokale handelaars, en verantwoorde consumptie en productie. Ondernemers en inwoners kozen hierdoor bewust voor LEF: lokaal, ecologisch en fair. Bij een tweede actie worden, via het LEADER-project ‘Verbinding tussen Boer en Zorg’, korteketenproducenten en institutionele catering bij elkaar gebracht. Vanuit verschillende invalshoeken zetten beide Merelbeekse acties in op winkelhieren en duurzaamheid.

Zulte illustreerde dat de samenwerking tussen een lokaal bestuur en handelsvereniging loont. Met de spaaractie ‘Koop lokaal, blijf plakken in Zulte’ worden winkeliers en horecaondernemers gepromoot tijdens de eindejaarperiode. In 2023 namen meer dan 115 handelaars deel en werden ruim 6.600 spaarkaarten ingediend. Dankzij het grote succes wordt deze actie hernomen in november 2024.

Een tweede actie was de ontdekkingstocht ‘Zultse ondernemers in de kijker’. Dankzij deze actie kregen zelfstandigen en startende ondernemers meer (naam)bekendheid bij 450 gezinnen. Bij beide acties in Zulte waren bovendien mooie prijzen te winnen.

Winkelhiergemeente

De verkiezing van Winkelhiergemeente is een initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen. Om de twee jaar reikt de Provincie de prijs uit aan een Oost-Vlaams lokaal bestuur dat zich Winkelhiergemeente mag noemen. Met de prijs worden innovatieve en creatieve acties uitgelicht en worden de vele inspanningen van lokale besturen en handelsverenigingen bekroond. Dit jaar streden 13 Oost-Vlaamse besturen – goed voor een totaal van 20 initiatieven – om de prijs.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
7 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving