BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Kinderen en inwoners kleuren toekomstig speelpleintje in Lombardsijde in

Kinderen en inwoners kleuren toekomstig speelpleintje in Lombardsijde in

LOMBARDSIJDE – Als je aan de kinderen van een dorp vraagt wat ze belangrijk vinden dan krijg je gegarandeerd ‘leuke speelpleinen’ als antwoord. Dus ging het gemeentebestuur op zondag 29 september bij de Lombardsijde kinderen te rade om uit te vissen hoe het nieuwe speelpleintje aan de Bamburgstraat eruit moet zien. Zo’n 50 personen deden spelenderwijs mee. Het gemeentebestuur kan nu een speelplein op maat van de inwoners aanleggen.

Stef is participatieambtenaar bij de gemeente Middelkerke en tracht inwoners, zoveel mogelijk te betrekken bij sommige gemeentelijke beslissingen. Na enkele drukke opleidingsdagen blikt hij terug op dit waardevol participatiemoment. “Het speelplein aan de Bamburg in Lombardsijde voldeed niet meer aan de meest recente veiligheidsnormen. We besloten om via een enquête inwoners van de Bamburg- en Baronstraat te consulteren naar de wensen rond een nieuw speelplein. We ontvingen zo’n 60 ingevulde enquêtes. Een enquête is interessant, maar beperkt en redelijk algemeen, dus vonden we het wel waardevol om de inwoners eens samen te brengen voor een specifieke brainstorm over het speelpleintje.” 

Spelenderwijs keuzes maken

‘Enter’ de jeugddienst, want zij beheren zo’n 20 speelpleinen in Middelkerke. Manon Bossaert is jeugdopbouwwerker en lanceerde samen met Stef, het idee om lokale kinderen het nieuwe speelplein vorm te laten geven. “Kinderen moet je niet rond de tafel zetten, maar actief betrekken. Dus bedachten we een aantal spelletjes waarmee de kinderen konden aanduiden welke speeltoestellen zeker aanwezig moeten zijn. Daarnaast konden ze al knippend en plakkend, vanuit verschillende catalogi, hun favoriete speeltoestellen plakken op een soort collage. Dat geeft ons een goed idee, hoe we het nieuwe speelplein moeten inkleuren!”

Hopelijk klaar tegen paasvakantie 2025

Zo’n 50 inwoners kwamen langs. Paul Van Stappen was zeer te spreken over dit initiatief. “Sowieso is het altijd leuk om een babbeltje te slaan met de buurtbewoners, maar dat de kinderen actief kunnen aangeven, hoe het speelpleintje er moet uitzien, is een absolute meerwaarde. Ik wil de organisatoren dan ook feliciteren.”

Schepen voor jeugd en participatie Natacha Lejaeghere hoopt nu op een vlotte installatie van het speelplein. “Alle budgetten zijn vrijgemaakt. Rest ons nu de aanbesteding op te starten. Die kunnen we nu gericht doen, want we kregen deze ochtend erg nuttige feedback. Als alles volgens plan verloopt ravotten de Lombardsijdse kinderen tegen de paasvakantie 2025 op het nieuwe speelplein!”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving