BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Evenementen, Nieuws

Muziekvereniging ‘Eendracht en Vrijheid’ geeft jubileumconcert in Harelbeke

Muziekvereniging 'Eendracht en Vrijheid' geeft jubileumconcert in Harelbeke

HARELBEKE – Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid uit Harelbeke bestaat 140 jaar en viert dit heugelijke feit met een jubileumconcert, op zaterdag 26 oktober om 19u30 in CC Het Spoor.

In het jaar 1873 trekken enkele muzikanten van de enige Harelbeekse fanfare, de deur van het repetitielokaal definitief en onzacht achter zich dicht. Maar voor vijf van hen blijft het kriebelen en ze
willen maar wat graag samen muziek blijven spelen. Ze spreken af in café De Postiljon -bij Rozeke Matton – in de Pieter De Coninkstraat om, onder leiding van Oscar Declercq uit Deerlijk verder te musiceren.

DNA van stevige vriendschapsbanden

Daar en dan wordt het DNA van stevige vriendschapsbanden en een groot samenhorigheidsgevoel al geïncubeerd. Het zal de basis blijven om op een ongedwongen manier muziek te maken.

Het nieuws dat de repetities zo aangenaam en open verlopen doet al snel de ronde en steeds meer muzikanten verlaten de meer gedisciplineerde fanfare, om mee te repeteren met het nieuwe muziek in de Postiljon.

In 1883 zijn er zoveel muzikanten wekelijks op het appel, dat er gesproken wordt over een nieuwe muziekvereniging. Die nieuwe vereniging waagt zich in datzelfde jaar aan deelname aan een jubelfeest in Waregem en daardoor moet er plots een naam voor de vereniging worden doorgegeven voor op de affiche.

Sinds 1884

Verwijzend naar het groepsgevoel en de minder strenge discipline dan bij Sint Cecilia, ligt de naam eigenlijk voor de hand : Eendracht en Vrijheid. Die naam wordt voor het eerst officieel vermeld op de
stichtingsakte in 1884.

Méér dan 6.000 wekelijkse repetities

Sinds 1884 verenigt Eendracht en Vrijheid, muzikaal talent van Harelbeke, in ondertussen méér dan 6000 wekelijkse repetities, waarin ieder op zijn manier zijn of haar muzikale talent kan ontplooien, partituren leert analyseren en steeds beter wordt in het samenspel. En dat is dit jaar dus precies 140 jaar.

Tijd voor een feestje

Geen uitsluitend luisterfeestje zoals we van Eendracht en Vrijheid gewoon zijn, maar een bruisend en feestelijk jubileumconcert, in de grote zaal van Cultureel Centrum Het Spoor. Waarbij de tap tijdens
het hele concert bemand blijft en het publiek rond de gezelligheid van de feesttafel aanzit, om ten volle aan het verjaardagsfeest deel te nemen.

Jubileumconcert

De Winzerkapelle van de Harelbeekse zusterstad Kinheim, waarmee Eendracht en Vrijheid al 25 jaar bevriend is, viert dit jaar heel toevallig ook haar honderdste verjaardag. En dus nodigt Eendracht en Macht, de Winzerkapelle uit, om de beide verjaardagen samen te vieren met een jubileumconcert.

Noteer alvast maar in uw calepingske : op zaterdag 26 oktober om 19u30 in CC Het Spoor,
JUBILEUMCONCERT van EENDRACHT EN VRIJHEID, met Francis Bonte als gastdirigent, en met de
WINZERKAPELLE uit KINHEIM. Een kaartje koopt u voor € 15,- bij de muzikanten van de vereniging of in cultuurcafé ’t Parlement.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
21 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws
Amelie Albrecht zakt ook af naar Harelbeke 

Amelie Albrecht zakt ook af naar Harelbeke 

HARELBEKE – In april 2024 ging comédienne Amelie Albrecht in première met haar nieuwste voorstelling “Goe genoeg”. De show wordt bijzonder hartelijk onthaald. Vanaf september gaat Amelie