BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Evenementen, Nieuws

Reveil verlicht volledig vliegveld met 10.000 kaarsjes

Reveil verlicht volledig vliegveld met 10.000 kaarsjes

WEVELGEM – In de aanloop naar de 160 troostconcerten op Vlaamse begraafplaatsen op 1 november, verlicht Reveil in Troosthoofdstad Wevelgem, de volledige militaire luchthaven van Moorsele, met een indrukwekkend eerbetoon aan dierbaren.

Op vrijdag 11 oktober 2024 transformeert Reveil vzw het militaire vliegveld van Moorsele (Wevelgem) in een zee van licht en troost. Met meer dan 10.000 kaarsjes wordt de 10 hectare grote luchtbasis letterlijk en figuurlijk verlicht, een indrukwekkend visueel eerbetoon aan iedereen die wordt gemist.

Het evenement ‘Wevelgem Verlicht’ kadert in het traject dat Wevelgem als Troosthoofdstad van Europa op de kaart zet. Vorig jaar trok een soortgelijk initiatief aan de kustlijn van De Panne zo’n 3.000 deelnemers van over heel Vlaanderen aan. Dit jaar worden er nog meer bezoekers verwacht, om het bijzondere schouwspel van licht en muziek bij te wonen. In een tijd van verlies en rouw biedt deze avond een gelegenheid om samen te komen, te herdenken.

Een zee van licht en troost

“Met de hulp van bijna 100 vrijwilligers verlichten we het uitgestrekte militaire vliegveld van Moorsele met duizenden kaarsen,” vertelt Pieter Deknudt, bezieler en oprichter van Reveil vzw. “Mensen kunnen hun gemis symboliseren, door de initialen van een dierbare in het licht te vormen. Het is prachtig om te zien, hoe dit initiatief zoveel harten raakt: alle kaarsenpakketten waren in een mum van tijd gereserveerd. Maar iedereen is welkom om te komen wandelen door het betoverende veld van kaarsjes en te genieten van ingetogen live pianomuziek door componist Mattias Devriendt.”

Ook voor kinderen: rouwen in alle veiligheid

Dit evenement biedt ruimte voor iedereen, jong en oud. Kinderen kunnen op een speelse, veilige manier deelnemen aan het evenement. In plaats van woorden, kunnen ze met de veilige led-kaarsjes hartjes of namen vormen, voor de mensen die ze missen.

Reveil vzw hecht veel waarde aan kindvriendelijke rouwrituelen. Recent werd de kindvriendelijke begraafplaats van Gruitrode (Oudsbergen) door de vzw uitgeroepen tot ‘Begraafplaats van het Jaar’, een erkenning voor plekken waar kinderen veilig en op hun eigen manier kunnen rouwen.

Praktisch

● Datum en tijd: Vrijdag 11 oktober van 19 tot 21 uur
● Locatie: Militair vliegveld Moorsele, Ledegemstraat
● Toegang: Gratis, iedereen is welkom
● Opmerking: Er zijn 500 parkeerplaatsen beschikbaar. We moedigen lokale bezoekers aan om zoveel mogelijk met de fiets te komen.
● Meer info op https://www.wevelgem.be/reveil

Over Reveil vzw
Reveil vzw zet zich sinds 2014 in om de Vlaamse rouwcultuur te vernieuwen en toegankelijker te maken voor iedereen. Dit jaar viert de organisatie haar 10-jarig jubileum met een rijk programma aan troostinitiatieven. Naast “Wevelgem Verlicht” worden op 1 november meer dan 150 lokale troostconcerten georganiseerd op begraafplaatsen door heel Vlaanderen, met een groot slotmoment in Wevelgem, muzikaal ondersteund door onder andere Koen Wauters en Niels Destadsbader. Reveil breidt haar missie bovendien internationaal uit, met troostconcerten in Letland, Nederland en Oekraïne.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
11 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws
Verbinden op school

Verbinden op school

WEVELGEM – Pesten, het is iets van alle tijden. Zichzelf beter voelen door de andere ‘kleiner’ te maken … het kan veel leed veroorzaken. Na

Reveil viert tienjarig jubileum

Reveil viert tienjarig jubileum

KUURNE/RED. – Reveil viert haar tienjarige jubileum met een Troosttoer doorheen Vlaanderen. De non-profitorganisatie bouwde een caravan om tot Troostmobiel en strijkt neer in drie provincies voor