BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Werken aan grootste studententoren van Kortrijk ‘The Sky’ zijn gestart

Werken aan grootste studententoren van Kortrijk ‘The Sky’ zijn gestart

KORTRIJK – Op de campus van Hogeschool VIVES in Kortrijk zijn – officieel – de werken gestart van een 53 meter hoge woontoren. Daarin komen 192 studentenkoten, twee studeer ruimtes en een co-working space.

Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens, Kathy Dewitte, algemeen directeur van Hogeschool VIVES, Lieven Danneels, voorzitter van het Bestuursorgaan van VIVES en Kristof Vanfleteren, CEO van ION, zetten symbolisch de eerste spade in grond van ‘The Sky’, meteen ook één van de hoogste gebouwen van de Groeningestad.

Eyecatchers

De eyecatchers van het project worden straks het grote dakterras met een panoramisch zicht over de stad en het nieuwe stuk park, goed voor 3.439 vierkante meter groen. Als alles goed gaat, nemen de eerste studenten in september 2026 hun intrek in ‘The Sky’.

Met meer dan 16.000 zijn ze dit jaar: studenten die in Kortrijk studeren. En dat aantal zal de komende jaren nog blijven stijgen. Steeds meer studenten kiezen er voor om op kot te gaan en liefst dicht bij de campus. ‘The Sky’ komt dus niets te vroeg en speelt in op de toenemende behoefte aan zowel studentenhuisvesting als campus beleving.

16 verdiepingen – 600 fietsen

Met 16 verdiepingen heeft het project zijn naam niet gestolen. Naast de 12 verdiepingen, met kamers en telkens een gemeenschappelijke keuken, telt de toren ook een studeer ruimte met zicht op het park. Verder komt er nog een polyvalente ruimte om te studeren, een co-workingspace, een dakterras en een fietsenstalling voor 600 fietsen.

“Met de bouw van ‘The Sky’ zetten we een nieuwe stap in de stadsontwikkeling van Kortrijk. Met 192 extra studentenkamers krijgt de One Campus (Kulak – VIVES – Syntra) verder vorm. Hoogbouw laten we hier toe omdat in één adem ook 3.500 m² onthard wordt waar nu nog een parking is. Zo willen we de campus meer structuur en meer groen geven. Studenten die met de auto komen, kunnen gratis terecht op de Xpo-site, dankzij de samenwerking tussen VIVES en Kortrijk Xpo.

Een herkenningspunt op Hoog-Kortrijk

De studententoren zal een herkenningspunt op Hoog-Kortrijk zijn én in connectie staan met de andere ‘torens’ zoals de K-Tower, de Sint-Maartenstoren en de nog te bouwen torens op de Blekerijsite” zegt Wout Maddens, Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing Kortrijk

Duurzaam project

“Het aantal studenten in deze bruisende stad blijft stijgen. En ondanks het succes van afstandsonderwijs en andere trajecten, blijft ook de vraag naar studentenkamers stijgen. We zijn dus enorm blij dat de bouw van ‘The Sky’ van start is gegaan. We merken dat studenten verkiezen om dicht bij de campus op kot te gaan en liefst nabij een groene omgeving. ‘The Sky’ is een duurzaam project, mét ontharding en duidelijke vergroening, dus het vinkt alle vakjes af. Dat onze site wordt verbonden met die van KU Leuven KULAK en Syntra, zal de campus beleving alleen maar ten goede komen. Zo wordt als het ware een stad in de stad gecreëerd, waar studenten kunnen studeren, les lopen, eten, sporten en binnenkort dus ook verblijven. Opnieuw een echte VIVES City in Kortrijk” aldus Kathy Dewitte, algemeen directeur van Hogeschool VIVES

Studenten’koten

Kortrijk telt vandaag zo’n 3.000 studentenkoten. Vier jaar geleden werd besloten om de bouw van nieuwe kamers opnieuw toe te staan, waardoor er nu nog eens ruim 1.200 in aanbouw zijn. Daarvan neemt ION quasi een vierde voor zijn rekening.

Zo komen er naast ‘The Sky’ nog eens 57 kamers, aan het Sint-Amandsplein en 54 aan Plein Publiek op de hoek van de Boerderijstraat en Doornikseweg. Dit academiejaar namen al vijftien studenten hun intrek in de nieuwe kamers aan Villa ‘t Onzent in de Kollegestraat. “Ons land kent een structureel tekort aan betaalbare en kwalitatieve studentenkamers. Die inhaalbeweging in Kortrijk is dus een slimme zet om aan de verwachte stijging van studenten te kunnen beantwoorden. Wij blijven hier fors in investeren en doen dat op een duurzame manier” besluit Kristof Vanfleteren, CEO van projectontwikkelaar ION
Als alles volgens plan verloopt, nemen de eerste studenten hun intrek in ‘The Sky’ net voor de start van het academiejaar 2026-2027.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving