BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Nieuws, Samenleving

ZoeteZee wint duurzaamheidsprijs ‘Groene Boei 2024’

ZoeteZee wint duurzaamheidsprijs ‘Groene Boei 2024’

MIDDELKERKE – De Groene Boei van de Middelkerkse milieuraad, beloont zowel burgerinitiatieven als ondernemingen, die met slimme en creatieve ingrepen onze wereld een stukje duurzamer maken. Dit jaar is het winnende concept naast slim, ook gewoon lekker: de duurzame chocopraline van ‘ZoeteZee’ uit Westende.

Ondernemingen verduurzamen niet altijd met zonnepanelen, warmtepompen of elektrische voertuigen. Zeker kleinere handelszaken zijn creatief en bedenken duurzame producten en productiemanieren. Leen en Dirk ‘prediken’ vanuit hun kleine atelier in Westende een bevlogen chocoladeverhaal geïnspireerd door de puurheid van hun basisproduct, de zee en het prachtige Westendse strand. Hun originele aanbod combineert de beste chocolades met lokale bijproducten, zoals duindoornbessen en zelfs zeewier. Ze vormen samen creaties die altijd verwijzen naar de rijke geschiedenis van Westende.

De verpakking is een deel van product

Steeds meer (kleine) ondernemingen doen een duurzaamheidstoets. “Toen een duurzaamheidscoach van een klimaatneutraal hotel, ons vroeg voor een vervangconcept voor hun individuele chocoverpakkingen creëerden we onze chocopraline”, zegt Dirk Van den Bossche van ‘ZoeteZee’. “De verpakking is een deel van het product. We ontwikkelden een praline van 20 gram. De lopende vulling smeer je, net als traditionele chocopasta, open en je krijgt unieke sensatie van krokante chocolade erbij. Qua vulling is er veel variatie, want we bieden verschillende smaken zoals framboos, duindoorn en hazelnoot aan.”

Heen en weer boxen

Creatief omspringen met simpele ingrepen loont. Ondertussen vindt de chocopraline van ‘ZoeteZee’ de weg naar steeds meer b&b’s en hotels. Dat zette Dirk en Leen ertoe aan, om ook na te denken over een duurzame verpakking. “We gebruiken voor onze chocopraline duurzame heen-en-weerboxen. Ook hier geen extra afval meer dus.”

Initiatief van de milieuraad

De ‘Groene Boei’ is een initiatief van de milieuraad, het officiële adviesorgaan van de gemeente Middelkerke rond milieu- en natuurthema’s. Er is een Groene Boei voor particulieren en voor ondernemingen.

Voor schepen van milieu Henk Dierendonck, bewijzen de genomineerden, dat een duurzaam product niet altijd ingewikkeld moet zijn. “Duurzaamheid en eenvoud gaan vaak hand in hand. En het zijn vaak slimme ondernemers die met simpele ingrepen, grote resultaten boeken. De Groene Boei is er uiteraard om zulke initiatieven te belonen met erkenning en ruchtbaarheid, maar ook om andere organisaties of particulieren te motiveren om dergelijke oplossingen te bedenken. We schonken de winnaars met veel plezier ook een uniek kunstwerk van Philou Woodart,” aldus schepen Dierendonck.

Wil je ook meedingen naar de Groene Boei? Dien dan je project in via de Middelkerkse milieuraad www.middelkerke.be/groene-boei

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving
Hupsakee, een vakantie vol herfstpret

Hupsakee, een vakantie vol herfstpret

MIDDELKERKE – De herfstvakantie wordt weer ‘monsterlijk’ plezant in Middelkerke. Er staat trouwens veel meer op de planning dan wat halloweengegriezel. Jep, je zou kunnen