MIDDELKERKE – Onze samenleving digitaliseert razendsnel. Welke diensten of projecten zijn niet aangewezen op digitale processen of zelfs artificiële intelligentie? Je hebt vaak niet eens de keuze om iets niet digitaal te doen. De bibliotheek zet daarom volop in op de verlaging van de digitale drempel door het opzetten van lessenreeksen, workshops en een digitale belevingsbeurs op zondag 10 november: ‘Digimania’.
Bibliothecaris Mieke Opstaele scrolt zo meteen met ons door het aanbod van Digimania. Maar eerst dit. Waarom is een belevingsbeurs rond de digitale wereld zo belangrijk? “Bijna alles rondom ons heeft te maken met digitaliteit. Waar het vroeger nog een vrijblijvende keuze was, is het dat vandaag niet meer.
Ons dagelijks leven raakt steeds meer vervlochten met het digitale. ” Of het nu gaat om de communicatie met school, een doktersafspraak maken, je gezondheidsdossier raadplegen, burgerzaken, je auto parkeren of je bankzaken”, stelt Mieke.
Digitale drempel verlagen
“Op zich heeft digitalisering tal van voordelen, maar het grote gevaar is dat wie digitaal niet mee is, stilaan uit de boot dreigt te vallen en beperkt is in een volwaardige deelname aan het maatschappelijke leven. Daar moeten we als samenleving erg bewust van zijn. We zien het trouwens dagelijks. Onze lessenreeksen ‘Iedereen digitaal’ zitten in een mum van tijd volzet en onze baliemensen helpen heel vaak klanten met een digitale vraag. Vandaar dat we met zijn allen moeten streven naar een e-inclusieve samenleving. Daarbij werken we de digitale drempels zoveel mogelijk weg en trachten we de gelijke digikansen voor iedereen in Vlaanderen te verzekeren.”
Veiligheid en innovatie
Het programma van ‘Digimania’ vertrekt vanuit de hedendaagse digitale uitdagingen: veiligheid, innovatie en gebruiksgemak. Collega van Mieke en mede-organisator Emily Sabbe legt uit: “Je gaat gegarandeerd naar huis met nieuwe inzichten, ervaringen en vaardigheden. We delen ook een leuk gadget uit, zolang de voorraad strekt. ‘Digimania’ is laagdrempelig en wil zoveel mogelijk mensen wegwijs maken in verschillende dagdagelijkse digitale toepassingen.” Wat staat er dan effectief op de planning? “Je kunt er kennis maken met artificiële intelligentie (AI) en Virtual Reality (VR). Je kunt er met eigen ogen zien hoe een 3D-printer en zelfgemaakte robotica werken. De Politie Middelkerke is de hele dag aanwezig om jouw vragen rond cybercrime en online veiligheid te beantwoorden. Je komt alles te weten over ‘fake news’ en leert tips en tricks om het te herkennen”, vertelt Emily.
Omarm digitaliteit
‘Digimania’ focust ook op hoe digitale toepassingen jouw leven een stuk makkelijker maken. Opnieuw Mieke Opstaele: “De bib maakt je wegwijs in ‘Mijn Bibliotheek’, en de collega’s van burgerzaken op ‘Mijn burgerprofiel’. Ons vrijwilligersteam leert je werken met tal van handige apps: de parkeerapp, Mijn gezondheid, COZO, ITSME, OBS identify, Google lens… En er zijn digibuddies aanwezig om te antwoorden op jouw specifieke vraag. De bib presenteert zijn gloednieuwe digitale ‘Voorleeshoek’ waar de kleinsten digitaal worden voorgelezen. En alsof dat nog niet genoeg is staan de hele dag ook interessante lezingen gepland: Charlotte Van Brabander over slim sparen en cryptomunten, Mediaopvoeding van de ‘Digisaurus’, ‘Gamechangers’ over schermtijd en gametijd én de enige echte Rik Torfs gaat in gesprek met de Torfsbot.”
Gratis cursussenaanbod
‘Digimania’ is slechts één pixeltje in het grote digitale aanbod van de Middelkerkse bib. Patti Bauwens is digicoach en coördineert de e-inclusiewerking van de bibliotheek. “Sinds 2012 is de bibliotheek en haar trefpunten in Westende en Leffinge een digitaal punt dat toegang biedt tot computer, internet en printer. Op vaste momenten zijn er ‘computerbuddies’ aanwezig om burgers te helpen met hun digitale vragen.
“Erg populair is ons uitgebreid en gratis cursussenaanbod om aan specifieke digitale vaardigheden te werken. We stemmen die inhoud regelmatig af aan de actualiteit en de noden van de burger”, vertelt Patti. (digicoach van de bibliotheek). “En we hebben het geluk om voor deze werking te kunnen rekenen op een sterk team van enthousiaste vrijwilligers. Het aanbod valt of staat met hun engagement.”
Digitaal mee zijn, is ook welzijn
“Beroepshalve merk ik inderdaad dat heel wat van onze inwoners aarzelend tegen die verregaande digitalisering aankijken”, zegt schepen bevoegd voor de bibliotheek Natacha Lejaeghere. “Wat mij betreft is de bibliotheek de ideale plek om inwoners en bezoekers van Middelkerke te ondersteunen in hun digitaal leerproces. We moeten hen helpen om bepaalde drempels te overwinnen. We merken de laatste tijd ook dat de digitale kloof lang niet alleen senioren, laaggeschoolden of mensen met een beperkt inkomen treft. Ook jongeren en volwassenen die opgegroeid zijn in het digitale tijdperk haken soms af, of kunnen niet mee op de digitale sneltrein. Weet dus dat je zeker niet alleen bent en je je nergens voor hoeft te schamen, als je wel eens worstelt met al die digitale toepassingen”, besluit schepen Natacha Lejaeghere.
Praktisch
Digimania is gratis te bezoeken op zondag 10 november van 9.30 – 17.00 u in de foyer van de Branding. De lezingen vinden plaats in de theaterzaal van de Branding. Je hoeft niet in te schrijven (vol is vol).
Surf naar https://middelkerke.bibliotheek.be/digimania voor het gedetailleerde programma.
Waar en wanneer kun je bij een digibuddy terecht?
Elke zaterdag van 10 – 12 u. in de hoofdbib en elke laatste zaterdag van de maand in De Wiek in Leffinge en De Kilt in Westende, telkens van 10 – 12 u.
Zin om zelf het digitale vrijwilligersteam van Bibliotheek Middelkerke te versterken? Stuur een mail naar Patti.Bauwens@Middelkerke.be