MUNTE – Gisteren plantte de Provincie Oost-Vlaanderen een ent van de linde van Munte, een veteraanboom, op diens oorspronkelijke locatie in Munte (Merelbeke). Daarmee komt er alsnog een nieuw, hoopgevend hoofdstuk na de omstreden kap van de zogenaamde vrijheidsboom van Munte.
“Deze aanplant past in ons entenproject. Dat project beschermt en bewaart het autochtoon genetisch materiaal van erfgoedbomen voor de toekomst. Daarom detecteert de Provincie waardevolle bomen en ent of stekt deze. Vervolgens kweekt ze de nakomelingen op en plant die terug wanneer de oorspronkelijke veteraanboom sterft. Ook op andere locaties plant de Provincie nakomelingen aan om het waardevolle genetische materiaal zoveel mogelijk te verspreiden” zegt gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.
Reus geveld
De oorspronkelijke linde van Munte, werd enkele jaren geleden geveld, uit vrees dat de reus in slechte staat was en daardoor een gevaar vormde. Daar kwam toen protest tegen, omdat een linde heel wat levenscycli kan doormaken. Bovendien stond de boom op de lijst van het onroerend erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap. Het risico werd echter te groot bevonden.
Bijna 200 jaar oud
Er wordt gezegd dat de ‘vrijheidsboom van Munte’ geplant zou zijn rond de Belgische onafhankelijkheid in 1830. De boom bevond zich oorspronkelijk aan het toenmalige gemeentehuis. Toen echter de kerk en de bijbehorende dorpskern van Munte verhuisde, belandde de boom – als enige getuige van de vroegere situatie – in de voortuin van een particuliere woning.
Babyboom
De nieuwe boom kwam er op initiatief van het provinciebestuur, met volle medewerking van de eigenaars, vzw UitMuntend en gemeente Merelbeke. De Provincie had de oude knar immers geënt en opgekweekt. Zo vrijwaarde ze de resistente genen van deze autochtone boomsoort. De nakomelingen voor het entenproject worden opgekweekt, op de Erfgoedsite Ename, Arboretum Het Leen en aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Dankzij de aanplant blijft ook de oorspronkelijke plek van de verdwenen dorpskern van Munte gemarkeerd.
Alle info over het erfgoedbomenproject vind je via oost-vlaanderen.be/erfgoedbomen. Je kan in Munte langs alle historische locaties wandelen met de Erfgoedsprokkel van Munte, zie oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.