BLANKENBERGE/GENT – We blikken terug op de voorstelling van het boek ‘De Kantlijn’ geschreven door Elke Wambacq. Zij brengt ons het verhaal van haar vader Jan – alias deejay Beethoven – die in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, in het uitgaansleven en elders, furore maakte.
Elke treft haar vader levenloos aan en vindt tijdens het opruimen van zijn woonst, een schriftje en andere spullen, die aan het leven van deejay Beethoven en zijn denkwereld herinneren. Typerend blijkt, dat vader Jan heel veel van zijn notities, in de kantlijn schreef.
New wave
De Giftshop, in het bekende Gentse graffiti straatje, leende zich uitstekend voor de boekvoorstelling. Het ademt de eerder wat ‘koudere sfeer’ van de new wave scene – aan het einde van de jaren 1970 en in de eerste helft van de jaren 1980 – dé toonaangevende muziekstijl.
Meeslepend
Gents raamkunstenaar Stefan Zajc ontpopte zich die bewuste zaterdagavond, 26 oktober 2024, tot de perfecte Urgent FM radio host en verteller. Muziekfragmenten werden afgewisseld met – door Elke en Stefan – voorgelezen en soms naar de keel grijpende passages uit het boek.
“ Haar kleine handen klampten zich vast aan zijn hemd, alsof ze begreep dat haar vaders strijd voor vrijheid nu ook haar strijd was. Samen zouden ze overleven – wat er ook op hun pad kwam. “ (uit ‘De Kantlijn’ bladzijde 85).
Gust De Coster, legendarische radio deejay, die de new wave muziek toen, van op de eerste rij mee beleefde, bedenker van het woord ‘Belpop’ én proeflezer van ‘De Kantlijn’, hoorde en zag dat het goed was.
Flikken
Zij spelen een enigszins ambigue rol in het verhaal. Steven De Smet, tussen 1978 en 2022, in dienst bij de Gentse politie en toen – als officier externe relaties – zowat dé bekendste kop van de Gentse flikken, getuigt over toestanden, die dan in het uitgaansleven van onder meer de Gentse Kuiperskaai, schering en inslag waren.
Kameraadschap en intergenerationele verbondenheid
Ik had een – wat mij betreft – toch wel best pakkende, korte babbel, met één van de vrienden van Jan Wambacq. Hij kwam er een eresaluut brengen aan zijn kameraad van weleer. Je voelde zo de genegenheid en het respect, dat zij voor elkaar hadden en je zag de ogen van deejay Beethovens kameraad glinsteren, toen hij over hun gezamenlijke belevenissen vertelde.
Het laatste woord
Is aan dochter en schrijfster Elke. Zij groeide middenin die – maatschappelijk toch eerder ongewone – situaties op. Maar dat weerhield er haar niet van, te evolueren tot de vrouw én mama, die ze vandaag is.
De Belgische Radio Unie mag drie gesigneerde exemplaren van ‘De Kantlijn’ wegschenken aan haar websitebezoekers.
Wie ons kan vertellen op welk radiostation, de boekvoorstelling live werd uitgezonden en daar, op 22 november a.s., opnieuw zal te horen zijn, maakt kans om één van de drie gesigneerde exemplaren van dit bijzondere boek te winnen! Stuur jouw antwoord, samen met je naam, adres en telefoonnummer, vóór 20 november 2024 naar wedstrijd@belgischeradiounie.be en wie weet ben jij de gelukkige winnaar van één van de drie gesigneerde exemplaren van ‘De Kantlijn‘. Alvast veel succes!
De roman ‘De Kantlijn’ Een vader, een dochter en een muzikale erfenis (136 bladzijden) werd uitgegeven bij Storyland, kost 20,00 EUR en is verkrijgbaar in de courante boekhandels. Bij het boek hoort ook muziek, die je hier vindt.
Urgent FM producer Diederik Van Eetvelde laat ons weten, dat de audio-opname van zaterdag 26 oktober ll., op vrijdag 22 november om 13u00 nogmaals wordt uitgezonden en nadien online zal worden gedeeld.
Bekijk ook de video-en fotoreportage van Els Bollaert m.m.v. Ronny Hantson