ZOERSEL – Zoersel krijgt er een nieuwe biologische boerderij bij: De Veldstraat. Wat begon als samentuin deVeldstraatzoersel krijgt nu een ambitieus vervolg. Met de oprichting van biologische boerderij De Veldstraat wagen Bart Gysels, Gert De Cock en hun team de sprong naar een volwaardig korteketenbedrijf. Om de noodzakelijke landbouwgrond te kunnen aankopen, zoeken ze samen met De Landgenoten burgers en bedrijven die hun crowdfunding willen steunen.
De Veldstraat wordt een biologische boerderij in Zoersel waar zestig gezinnen vanaf midden 2025 hun wekelijks groentepakket kunnen afhalen. Maar de droom gaat verder dan enkel lokaal geteelde groenten. Het initiatief wil landbouwgrond veiligstellen en inzetten voor duurzame productie, vandaag én in de toekomst.
De nieuwe bioboerderij De Veldstraat groeit voort uit deVeldstraatzoersel, Barts samentuin op 1,5 hectare. Op die manier kan ze rekenen op een jarenlange traditie van samenwerken en verbinden. Wat begon als een kleine samentuin met een klein openluchttheater en veldkeuken, groeide uit tot een levendige plek waar natuur, gemeenschap en duurzaamheid centraal staan.
Grond dankzij De Landgenoten
Het bijzondere is dat Bart en Gert de gronden niet zelf aankopen, maar hiervoor samenwerken met De Landgenoten, een coöperatie en stichting die dankzij aandelen en giften grond vrijkoopt voor bioboeren. “Landbouwgrond kostte in 2023 in Vlaanderen gemiddeld 66.288 euro per hectare, en in de Kempen nog meer. Mochten we dat geld al kunnen lenen bij de bank, dan zouden we met een gigantische verliesput starten”, zegt Bart. “Maar er zijn nog meer redenen om een samenwerking met De Landgenoten aan te gaan. We delen dezelfde idealen: de overtuiging dat landbouwgrond gemeengoed zou moeten zijn. Het is niet onze bedoeling om de grond nu aan te kopen en later met winst door te verkopen. We willen de grond in de duurzame landbouw houden. Voor altijd.”
“Dankzij De Landgenoten kunnen bioboeren carrièrelang grond huren aan een correcte vergoeding”, legt Petra Tas, coördinator van De Landgenoten uit. “We gunnen bioboeren heel bewust perspectief op lange termijn zodat ze zelf de vruchten kunnen plukken van de bodemzorg die we verwachten. We scheppen zo de nodige voorwaarden voor een robuust ecosysteem. Maar om onze projecten – zoals nu De Veldstraat – te doen slagen, zijn we dus op zoek naar mede-Landgenoten: mensen die aandelen willen kopen of een gift willen doen. Giften vanaf 40 euro per jaar zijn trouwens fiscaal aftrekbaar. Doneer je bijvoorbeeld 15 euro per maand, dan krijg je daarvan 6,75 euro terug. Je reële kost is dus maar 8,25 euro per maand. Met dat geld kunnen we elke maand 2 vierkante meter landbouwgrond ‘vrijkopen’ en voor altijd voor gezonde voeding en biodiversiteit bestemmen.”
Over Bart Gysels en Gert De Cock
Bart Gysels (44) is de drijvende kracht achter deVeldstraatzoersel, de samentuin die hij 12 jaar geleden oprichtte op een stukje grond dat hij bezat. “Met een boek over permacultuur, de nodige enthousiaste vrijwilligers en veel trial and error is het uitgegroeid tot het prachtige paradijsje dat het nu is.”
Nu een landbouwperceel van zo’n 2 hectare in de buurt te koop staat, neemt ‘Bart van de samentuin’ de stap om samen met ervaren boer Gert De Cock (44) en een gedreven achterban een volwaardig korteketen-tuinbouwbedrijf te starten. “Gert en ik kennen elkaar van in het eerste leerjaar in de Sint-Elisabethschool in Zoersel. Terwijl klasgenoten voetbalden, kropen wij in de bomen en richtten wij onze eigen club op: Little Greenpeace.” Lees hier hun volledige portret.
Over De Landgenoten
De Landgenoten is een stichting en coöperatieve beweging van boeren en burgers die in 2014 werd opgericht om de toegang tot grond voor bioboeren te vereenvoudigen. Met het geld van aandeelhouders en schenkers koopt De Landgenoten landbouwgrond om te verhuren aan bioboeren via loopbaanlange contracten. Dit geeft startende en gevestigde boeren de mogelijkheid om een duurzaam en agro-ecologisch bedrijf op te starten en uit te bouwen. Als een boer stopt, zoekt de Landgenoten een opvolger. Zo wordt het levenswerk van een bioboer voortgezet.
De Landgenoten beheert momenteel 47 hectare verspreid in Vlaanderen en ondersteunt zo 15 bioboerderijen. Het maakt deel uit van het Europese netwerk Access-to-Land dat gelijkaardige grondfondsen verenigt en versterkt. Samen ondersteunen zij de transitie naar een agro-ecologisch, sociaal en veerkrachtig voedselsysteem.
www.delandgenoten.be