GENT – De Provincie Oost-Vlaanderen reikte voor de derde keer de trage wegen awards uit. Oost-Vlaanderen wil daarmee de lokale besturen, die inzetten op trage wegen en concrete projecten op het terrein realiseren in de kijker plaatsen De lokale besturen Maarkedal, Sint-Lievens-Houtem en Wichelen vielen in de prijzen.
De Provincie reikte awards uit in drie categorieën: meest toegankelijke trage weg, meest klimaatbestendige trage weg en meest avontuurlijke trage weg. Dertien Oost-Vlaamse lokale besturen dienden hun kandidatuur in voor een of meerdere categorieën.
Meest toegankelijke trage weg
Sint-Lievens-Houtem kaapte deze prijs weg met het vlonderpad in Eilandbos. De jury sprak van een zeer mooi en toegankelijk vlonderpad in het hart van de gemeente. het pad verbindt het Marktplein met de Fabrieksite (sporthal, bib, jeugdhuis en cultureel centrum). Iedereen kan hier genieten van natuur en rust.
De andere genomineerden in deze categorie waren Maarkedal met het Hollebeekpad en Lede met het Markiespad.
Meest klimaatbestendige trage weg
Maarkedal kwam als winnaar uit de bus met de verbinding Bos Ter Rijst – Geboortebos – Burreken. In 2023 werd het geboortebos ontsloten via een heropend stuk trage weg en twee brugjes. Nu kan men rechtstreeks van het natuurgebied Burreken naar Bos Ter Rijst via trage wegen.
De andere genomineerden in deze categorie waren Oudenaarde met de verbinding Mullem – Huise en Wichelen met de Brielwegel
Meest avontuurlijke trage weg
Wichelen won de prijs voor meest avontuurlijke trage weg met de Wolfsputwegel. Het pad start aan de rand van de Serskampse bossen en wordt een plankenpad dat afdaalt naar de beek. Het smalle pad loopt over een vochtig gebied en is afgelijnd met koorden . In de buurt vind je ook waterplassen en grazende gallowayrunderen.
De andere genomineerden waren Waasmunster met de Sterrewegels en Sint-Lievens-Houtem met het avonturenpad aan De Pastorie.
“Maarkedal, Sint-Lievens-Houtem en Wichelen zijn de verdiende winnaars van de tragewegenawards. De drie gemeenten voeren een zeer actief tragewegenbeleid, dat ook andere gemeenten kan inspireren om nog meer in te zetten op trage wegen,” aldus gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Mobiliteit.
De winnende gemeenten worden elk beloond met een bedrag van 1.500 euro om te besteden aan verfraaiingen langs de trage wegen. Daarnaast krijgen ze ook een bordje om te bevestigen in het gemeentehuis of op een andere plek in de gemeente. De andere genomineerde gemeenten kregen een streekproductenmand mee naar huis.
Hernieuwde aandacht voor trage wegen
Trage wegen zijn paden bedoeld voor voetgangers en fietsers. Honderden jaren lang waren trage wegen – kleine buurtwegen, voetwegen, kerkwegels … – eigenlijk net de snelle verbindingen in een dorp. Langs deze wegen verplaatsen de mensen zich bijvoorbeeld van het dorp naar de omliggende velden. Ook nu nog vormen trage wegen vaak het snelste, veiligste en vaak ook mooiste traject binnen de gemeente. Bovendien vormen deze trage wegen vaak een stukje natuur en zijn ze ook belangrijk voor de biodiversiteit.
Actief trage wegen beleid
De laatste decennia is er opnieuw aandacht voor het belang van trage wegen. Onder impuls van de Provincie, en met de medewerking van vzw Trage Wegen en de Regionale Landschappen, maakten alle Oost-Vlaamse gemeenten een tragewegenplan op. Die plannen resulteren de laatste jaren steeds meer in effectieve realisaties op het terrein. Gemeenten kunnen rekenen op provinciale subsidies voor de heraanleg of heropening van trage wegen en voor de plaatsing van bordjes.