ROESELARE – De REO-Veiling in Roeselare kan terugkijken op een opmerkelijk jaar. Terwijl de omzet in 2024 met 10 miljoen EUR steeg ten opzichte van 2023, was de aanvoer van groenten en fruit daarentegen meer dan 6% lager. Dit resultaat is des te opvallender gezien de uitdagingen waarmee producenten te maken hadden door de extreem natte omstandigheden aan het eind van 2023 en het daaropvolgende jaar, dat het natste sinds de start van de metingen bleek te zijn.
De weersomstandigheden hebben geleid tot een significante daling van de aanvoer van bijna alle vollegrondsgroenten. “De hogere prijzen die we hebben vastgesteld, zijn voornamelijk te wijten aan de verminderde aanvoer,” aldus een woordvoerder van de veiling. “Daarnaast zijn de kosten voor de producenten ook gestegen, wat de situatie verder bemoeilijkt.”
Toegenomen uitdagingen
De afgelopen jaren zijn de uitdagingen voor de landbouwsector toegenomen door een combinatie van factoren, waaronder de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, en de stijgende prijzen voor energie en grondstoffen. Deze ontwikkelingen hebben vooral kleinere landbouwbedrijven in financiële problemen gebracht. Vorige winter voerden veel land- en tuinbouwers actie door met lange colonnes tractoren wegen te blokkeren, in een poging aandacht te vragen voor hun benarde situatie.
Opmerkelijk is de toegenomen vraag naar komkommers en courgettes. Dit is voornamelijk te wijten aan de klimaatsveranderingen en het noodweer in Oost-Spanje, waar veel van deze producten vandaan komen. De schade aan serres en landbouwgebieden in die regio heeft geleid tot een schaarste.
Serresla
Echter, niet alle gewassen deden het goed. De aanvoer van serresla daalde met maar liefst 30%, onder andere door de impact van een virus en het stoppen van enkele telers. De sector kijkt nu naar innovatieve teeltmethoden, zoals hydrocultuur, om de productie te verbeteren.
Naast de uitdagingen zijn er ook positieve ontwikkelingen te melden. De REO-Veiling heeft geïnvesteerd in het vernieuwen van intern rollen materieel, het opfrissen van de toegangsruimtes en het moderniseren van accommodaties voor partners. Deze aanpassingen zijn gemaakt met duurzaamheid in gedachten.
Evolueren
Vooruitkijkend wil de REO-Veiling jonge landbouwers betrekken bij hun activiteiten. “Zij hebben vaak vernieuwende ideeën en een ander perspectief op de manier van werken,” zegt directeur Filip Vanaken. “Daar willen we naar luisteren en hen een platform bieden.”
Met deze initiatieven hoopt de REO-Veiling zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de markt en de sector toekomstbestendig te maken.
Foto: FVL