BRUSSEL – Wie met de auto naar Frankrijk reist, heeft wellicht al gehoord van het Crit’Air milieuvignet. Deze sticker, verplicht voor toegang tot bepaalde zones, voorkomt boetes die kunnen oplopen tot 375 euro. Maar consumentenorganisatie Test-Aankoop slaat alarm: sommige websites vragen tot vijf keer de normale prijs voor dit vignet.
In Frankrijk is het Crit’Air-milieuvignet verplicht in tal van steden en regio’s. Zonder sticker riskeer je een boete van minstens 68 euro voor personenwagens en tot 135 euro voor vrachtwagens. Betaal je niet tijdig, dan kan dit bedrag oplopen tot een flinke 375 euro.
Gelukkig is het officiële milieuvignet heel betaalbaar: via de officiële website van Crit’Air kost het slechts 3,11 euro, met een kleine extra vergoeding van 1,80 euro voor verzending. De procedure verloopt wel enkel in het Frans, Engels of Duits en vraagt wat administratie, zoals het uploaden van documenten.
Woekerprijzen op andere websites
Omdat de aanvraag omslachtig kan zijn en niet in het Nederlands beschikbaar is, zien sommige websites hier een kans om geld te verdienen. Ze bieden het milieuvignet aan in het Nederlands, maar tegen een prijs die vaak tien keer hoger is. “Sommige sites vragen 25 euro of meer voor een sticker die normaal maar enkele euro’s kost,” aldus Test-Aankoop.
Hoe kun je onnodige kosten vermijden?
Test-Aankoop benadrukt dat je enkel via de officiële website van Crit’Air je vignet moet bestellen. Dit voorkomt onnodige kosten en verzekert dat je een geldig vignet ontvangt. “Laat je niet misleiden door websites die veel te hoge prijzen rekenen. Controleer goed of je op de juiste website zit, en betaal enkel de officiële prijs,” waarschuwt de organisatie.
Wat kun je doen als je teveel hebt betaald?
Heb je per ongeluk een vignet gekocht via een dure tussenpartij? Dan kun je proberen contact op te nemen met de website om je geld terug te vragen. Helaas bieden veel van deze sites weinig transparantie, dus voorkomen is beter dan genezen.
Laat je dus niet vangen, en bespaar jezelf flink wat geld door het Crit’Air-vignet tijdig aan te vragen via de officiële weg. Want in Frankrijk geldt: wie slim plant, hoeft geen onnodige kosten te maken.
Welke gegevens dienden ingevuld te worden bij de aanvraag van het vignet?
- Pays d’immatriculation = Land van afgifte van het kenteken
- No d’immatriculation = Kenteken
- Date de première immatriculation = Datum van eerste toelating (dd/mm/jjjj)
- Catégorie de véhicule = Voertuigcategorie (Dit zal in de meeste gevallen zijn “Voitures particulières catégories M1”. M1 geldt voor voertuigen voor minder dan 9 personen, motoren en campers)
- Carburant/source d’énergie = Brandstofsoort/energiebron Diesel (gazole) = Diesel Essence = Benzine Electrique = Elektrisch Gaz naturel = Aardgas Hydrogène = Waterstof Gaz de pétrole liquifié GPL / Autogas LPG Superéthanol = E85
- No de série = Chassisnummer (voertuigidentificatienummer)
- Marque = Merk
- Nom commercial du modèle = Handelsbenaming van het model/Type auto (indien bekend, anders veld leeglaten)
- Norme Euro = Euronorm van motor, milieuklasse EG-goedkeuring (indien bekend, anders veld leeglaten)
- Emission de CO2 = CO2-uitstoot
- Télécharger le justificatif d’immatriculation = Kentekenbewijs uploaden (Het is verplicht een kopie van je kentekenbewijs te uploaden, in formaat pdf, jpg of png. Let op dat het bestand niet groter is dan 400 kB!). Een kopie van de voorzijde van het kentekenbewijs volstaat.
Steden in Frankrijk met een permanente milieuzone (milieuvignet verplicht)
- Parijs en Groot-Parijs: geen toegang voor categorie 3-, 4- , 5- en niet-geclassificeerde voertuigen. Uitzondering voor categorie 3 in het weekend (vrijdag 20.00 uur tot maandag 08.00 uur).
- Lyon: beperkt toegang voor categorie 3, 4 en 5 en niet-geclassificeerde particuliere voertuigen. Net als in Parijs kun je gedurende het jaar met een Pass Petit Rouleur incidenteel (max 52 keer) toegang krijg tot een milieuzone (voor auto’s met Frans kenteken).
- Marseille: verbod op categorie 4-, 5- en niet geclassificeerde voertuigen. De restricties voor categorie 3-voertuigen die in 2025 zouden gaan gelden zijn uitgesteld.
- Toulouse: verbod op categorie 4-, 5- en niet-geclassificeerde voertuigen. Categorie 3-voertuigen hebben nog steeds toegang. Voor incidenteel toegang (max 52 keer per jaar) kunnen automobilisten voor hun voertuig (met een Frans kenteken) de Pass ZFE aanvragen.
- Straatsburg: verbod op categorie 4-, 5- en niet geclassificeerde voertuigen in de ZFE-milieuzone. Pas vanaf 2027 zijn de restricities van toepassing op voertuigen met categorie 3. Voor incidenteel toegang (max 24 keer per jaar) kunnen automobilisten voor hun voertuig (met een Frans kenteken) de Pass ZSE 24h aanvragen.
- Nice: beperkt toegang voor categorie 5- en niet-geclassificeerde personenauto’s. Categorie 3- en categorie 4-voertuigen hebben nog steeds toegang.
- Montpellier: Verbod op categorie 3, 4 en 5 en niet-geclassificeerde voertuigen.
- Grenoble: Verbod op categorie 3-, 4-, 5- en niet-geclassificeerde voertuigen in de ZFE. Uitzondering voor categorie 3: de restricties gelden alleen doordeweeks, van maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 19.00 uur).
- Rouen: verbod op categorie 4-, 5- en niet-geclassificeerde voertuigen. De restricties voor categorie 3-voertuigen die in 2025 zouden gaan gelden zijn uitgesteld. Voor incidenteel toegang (max 24 keer per jaar) kunnen automobilisten voor hun voertuig (met een Frans kenteken) de Pass ZFE-m 24h aanvragen.
- Reims: verbod voor voertuigen van categorie 4 en 5. De restricties voor categorie 3-voertuigen gaan niet in voor 2029.
- Saint-Etienne: geen restricties voor lichte voertuigen.
- Clermont-Ferrand: geen restricties voor particuliere voertuigen en tweewielers.
- Lille: verbod voor alle niet-geclassificeerde voertuigen (zonder sticker) en met een kentekenregistratie van voor 1 januari 1997 (particuliere voertuigen, vrachtwagen, bussen) (uitgezonderd twee- en driewielers).
Lees ook: belgischeradiounie.net/2025/01/winkelen-in-frankrijk-vergeet-je-milieuvignet-niet/