KUURNE/RED. – De Vlaamse Wielerweek is een jaarlijks terugkerend evenement dat niet alleen de sportieve prestaties van wielrenners viert, maar ook een belangrijke rol speelt in de sociale en economische dynamiek van de Vlaamse regio.
De wielersport heeft een diepgewortelde traditie in Vlaanderen, met een rijke geschiedenis, die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. De Vlaamse wielerweek is een hoogtepunt voor wielerliefhebbers en professionals. Het biedt een platform voor de promotie van de sport, maar heeft ook bredere sociaal-economische implicaties die verder gaan dan de races zelf.
Over tentendorpen en campervilles
Wie tegenwoordig al eens in Kluisbergen en omgeving passeert, kan er niet echt naast kijken. In het epicentrum van de Vlaamse koersen, rijzen er in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen, complete tentendorpen uit de grond en krioelt het zoetjesaan van de geparkeerde mobilhomes.
Ieder nadeel heeft z’n voordeel
Wegomleidingen, ellenlange wachttijden voor autobestuurders als er weer eens een koers passeert, plaatselijke bewoners die met de auto niet meer op de eigen oprit kunnen parkeren wegens toegang tot hun straat afgesloten… ook flink wat ‘overlast’ dus. Er is zowel een ‘negatieve’ als een ‘positieve’ directe en indirecte economische impact van de Vlaamse Wielerweek op de lokale economie.
Iedereen kent wel de beelden van een uitzinnig publiek langs het parkoers, van in koersfietswielen draaiende Vlaamse Leeuwen vlaggen, waardoor menig renner al eens tegen de grond belandde. Hectische toestanden op de Kwaremont, waar ladderzatte ‘supporters’ wel al eens te heftig uit de slaande bol durven te gaan. Het respect voor de politie, de seingevers en iedereen, die bij het handhaven van de orde en de veiligheid van renners én publiek betrokken is kan alleen maar toenemen. Laat die mensen hun job doen en verleen hen je medewerking, want er kunnen levens op het spel staan.
Goed voor de neringdoeners
De Vlaamse Wielerweek en bij uitbreiding eigenlijk alle Vlaamse wielerwedstrijden, genereren jaarlijks veel euro’s aan inkomsten, voornamelijk door toerisme, horeca en lokale detailhandel.
Evenementen als de Ronde van Vlaanderen, trekken duizenden toeschouwers, wat leidt tot een stijging van de hotelboekingen en restaurantbezoeken. Die inkomsten zijn en blijven evenwel – ondanks sponsoring – broodnodig, want een wielerwedstrijd en alles wat daarbij komt kijken, georganiseerd krijgen kost bakken vol euro’s, niet enkel aan de organisatie maar ook aan de neringdoeners die bij het randgebeuren betrokken zijn.
Bevordering van de Fietscultuur
De Vlaamse Wielerweek speelt een cruciale rol in de bevordering van de fietscultuur in Vlaanderen.
Het evenement stimuleert niet alleen de deelname van professionals, maar ook van recreatieve fietsers en gezinnen. (Lokale) overheden spelen in op die trend door de infrastructuur voor fietsers te verbeteren, zoals het aanleggen van veilige fietspaden en het organiseren van fietsevenementen.
Sociale cohesie
De sociale impact van de Vlaamse Wielerweek is eveneens opmerkelijk. Het evenement fungeert als een bindmiddel voor gemeenschappen, waarbij inwoners samenkomen om de races te bekijken en deel te nemen aan festiviteiten.
De Vlaamse Wielerweek is meer dan alleen een sportevenement; het is een wezenlijk onderdeel van de sociale en economische structuur van Vlaanderen. Het benadrukt de noodzaak om de wielersport verder te ondersteunen en te integreren in lokale en regionale beleidsplannen.
B.R.U. had een babbel met twee wielercoryfeeën en kenners tussen de bonte en uitgebreide verzameling historische fietsen en wielermemorabilia bij gewezen wielrenner Nico V.. Bekijk deze reportage hier:
Collega Els Bollaert maakte onderstaande fotoreportage: