KUURNE – Op vrijdag 2 mei vertrekt Geert Vanhaverbeke (57) richting het Spaanse Oviedo om van daaruit op zaterdag zijn tweede Camino aan te vatten. Acht jaar geleden ondernam hij zijn eerste pelgrimstocht, toen koos hij voor de 800 kilometer lange Camino Francés. Deze keer gaat zijn voorkeur uit naar de Camino Primitivo, een route van 310 kilometer die bekendstaat om haar pittige reliëf en afgelegen passages.
Met zijn rugzak inmiddels netjes gepakt en de inhoud zorgvuldig afgewogen, is Geert klaar voor zijn nieuwe avontuur. “Precies acht jaar na mijn eerste Camino vond ik het moment rijp om opnieuw te vertrekken richting Santiago de Compostela”, vertelt hij. Toch koos hij er bewust voor om niet opnieuw dezelfde route te wandelen. “Ditmaal geen tocht van 800 kilometer, maar wel 310 kilometer. Hoewel het minder kilometers zijn, is de uitdaging niet kleiner. Integendeel. Het traject loopt door een ruig, bergachtig gebied met stevige hoogteverschillen en een grillig landschap.”
Oudst gedocumenteerde pelgrimsroute
De Camino Primitivo is de oudst gedocumenteerde pelgrimsroute naar Santiago. Deze zogenoemde ‘Originele Weg’ gaat terug tot de 9e eeuw, toen Koning Alfonso II van Asturië op bedevaart trok naar het pas ontdekte graf van de apostel Jakobus. De route start in Oviedo, loopt door Noord-Spanje richting Lugo, en sluit daar aan op de Camino Francés.
Moment van bezinning
Geert hoopt zijn tocht in 14 dagen af te leggen, goed voor een gemiddelde van ongeveer 25 kilometer per dag. “Deze Camino zie ik vooral als een moment van bezinning,” legt hij uit. “Ik weet niet wat me onderweg te wachten staat, maar de sfeer en het gevoel dat ik tijdens mijn vorige Camino mocht ervaren, hebben me nooit losgelaten. Aanleiding van mijn eerste Camino was toen het collectief ontslag die ik kreeg bij het Amerikaanse Alliance International. Alliance, de wereldleider van Industriële wasmachines die toen de West-Vlaamse merken en producten had overgenomen, eerst Ipso in Wevelgem, waar ik als IT-er werkte en daarna Primus in Gullegem, zorgde voor deze beslissing. Nu ligt mijn keuze anders, daarom voel ik dat ik dit nogmaals moet doen – en waarschijnlijk niet voor het laatst. Ik heb mijn vrouw Mieke al beloofd dat we samen een derde Camino zullen ondernemen, met Porto als vertrekpunt.”
Om zich goed voor te bereiden, ging Geert de afgelopen maanden geregeld wandelen. “Tijdens de week wandelde ik tot driemaal toe op het jaagpad langs de Leie. In het weekend trok ik samen met Mieke naar de Vlaamse Ardennen of de Ardennen zelf. Het totaal aantal kilometers dat ik al in de benen heb, is gelijk aan wat me nu te wachten staat.”
Einddoel Santiago
Naast zijn eigen rugzak neemt Geert ook twee symbolische stenen mee richting Santiago. “Tijdens een bijeenkomst van de Kuurnse vormelingen van Sint-Michiel, Sint-Katrien en Sint-Pieter legden alle jongeren hun handen op twee stenen. Die draag ik nu voor hen mee op mijn tocht om ze te deponeren in Santiago de Compostela.” Intussen kreeg Geert ook de pelgrimszegen van pastoor Filip Debruyne, zodat zijn reis onder een goed gesternte kan beginnen.
Goed voorbereid
Praktisch gezien is Geert goed voorbereid. De GPS-coördinaten van de volledige route zijn opgeladen, en zijn materiaal werd met zorg uitgekozen. Toch blijft het vinden van een slaapplaats een dagelijkse uitdaging. “Je moet als pelgrim telkens zelf op zoek naar onderdak. Sommige dorpjes hebben maar een vijftiental slaapplaatsen, terwijl er vaak veel wandelaars aankomen. Soms wordt het dus letterlijk een race om een bed.”
Ook het weer kan bepalend zijn voor de ervaring. “Bij regen vergt de tocht veel meer van je lichaam. Hopelijk zit het weer wat mee. Fysiek schat ik de tocht haalbaar in, al is elke dag natuurlijk anders.”
Zijn vrouw Mieke blijft thuis, maar is er in gedachten bij. “Haar afwezigheid tijdens mijn vorige Camino viel haar zwaar, maar ze vertelde me achteraf dat het haar ook zelfstandiger maakte. We proberen dagelijks contact te houden, als de gsm-dekking het toelaat.”
Geert, die ooit nog werd uitgeroepen tot Koning Ezel Geert I, hoopt over twee weken op dezelfde plaats aan te komen waar ook Koning Filip en zijn gezin hun Camino vier weken terug beëindigden.
Wie Geert wil volgen tijdens zijn avontuur, kan terecht op zijn Facebookpagina facebook.com/Geertopweg of via zijn blog geertopweg.wordpress.com.