DE KUST/BRUSSEL – De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu publiceerde de herziene Belgische Mariene Strategie. Het gaat om een uitgebreide evaluatie van de staat van het mariene milieu in de Belgische Noordzee, die ook duidt op de noodzaak aan maatregelen om de ecologische gezondheid en economische duurzaamheid van het gebied te waarborgen.
De Belgische Noordzee, één van de meest intensief gebruikte zeeën ter wereld, staat onder druk door vervuiling en klimaatverandering. Met een kustlijn van 67 kilometer en een oppervlakte van 3454 km² herbergt deze zee een rijke biodiversiteit en diverse economische activiteiten zoals visserij, toerisme en offshore energie. Minister van Justitie en Noordzee Annelies Verlinden benadrukt: “Met de herziening van de Belgische Mariene Strategie zetten we een belangrijke stap in de bescherming en het duurzame beheer van de Noordzee.”
De nieuwe Belgische Mariene Strategie toont aan, dat de biodiversiteit, waaronder kwetsbare populaties van bruinvissen en zeevogels, nog steeds onder druk staat. Menselijke activiteiten en klimaatverandering zorgen voor habitatverlies en verstoring van mariene ecosystemen. Hoewel de concentraties van sommige vervuilende stoffen afnemen, blijven stoffen zoals kwik en PCB’s een ernstige bedreiging vormen. Daarnaast is de opwarming van de zee en de toenemende oceaanverzuring een grote zorg voor kalkvormende organismen.
Grensoverschrijdende aanpak
Om deze uitdagingen aan te pakken, pleit het rapport voor een geïntegreerde en grensoverschrijdende aanpak. De uitbreiding van mariene beschermde gebieden en strikte regulering van menselijke activiteiten zijn cruciaal. Ook de vermindering van plastic afval en chemische verontreiniging worden als prioriteit genoemd.
De bescherming van de Noordzee vereist samenwerking tussen beleidsmakers, wetenschappers, bedrijven en burgers. Publiek-private initiatieven en educatieve campagnes zullen bijdragen aan een hoger milieubewustzijn.
Voor meer informatie en het volledige rapport, bezoek de Belgische KRMS-website.