KUURNE/RED. – Door samen te werken aan preventie, bestrijding én herstel bouwen Vlaanderen en Zuid-Nederland aan een gezamenlijke aanpak voor weerbare natuurgebieden.
Natuurbranden houden geen rekening met landsgrenzen. In grensgebieden zoals Vlaanderen en Zuid-Nederland, waar talrijke natuurgebieden elkaar overlappen, kan een natuurbrand snel grote gevolgen hebben. In deze dichtbevolkte regio zorgt dit niet enkel voor een verhoogd risico op schade aan natuur, maar ook woningen, infrastructuur én essentiële voorzieningen zoals water, stroom en transport komen in het gedrang.
Natuurbrandbeheersing
Het Europese project Natuurbrandbeheersing wil de komende drie jaar samenwerking tussen o.a. terreinbeheerders, brandweer en gemeentes versterken en zet daarbij preventie, bestrijding en herstel centraal. Dankzij deze verenigde aanpak wordt zo gebouwd aan een weerbare natuur.
Robby Brekelmans, beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid bij Provincie Noord-Brabant is overtuigd van de noodzaak aan samenwerking:
“Natuur kent geen grenzen, en ook wij zouden dat niet moeten doen. Bij een natuurbrand op de grens staan wij al zij aan zij voor dezelfde uitdaging. Door samen te werken overstijgen we onze zelfbedachte grenzen. In eenheid ligt onze kracht, in samenwerking onze toekomst voor een veilige natuur.”
Interreg Vlaanderen-Nederland zit niet stil en biedt in de tweede helft van programmaperiode 2021-2027 nieuwe kansen aan samenwerkingsprojecten: de komende tijd zullen stelselmatig projecten uit oproep 3 goedgekeurd worden terwijl de indieningen voor de vierde oproep nauwgezet gescreend worden.