MIDDELKERKE – Vanaf vandaag verwelkomt Silt bezoekers met ‘Seduction’, een sculptuur van kunstenaar Koen Vanmechelen. Silt speelt sinds de opening een cruciale rol in het hart van Middelkerke. Om deze rol verder te versterken, investeert Middelkerke in relevante en toegankelijke kunst. Dit jaar installeren vier kunstenaars unieke werken in de inkomhal, te beginnen met Vanmechelen. Met zijn krachtige en verleidelijke mythologische sculptuur zet de internationaal gerenommeerde kunstenaar alvast de toon.
Sinds de opening op 20 maart 2024, heeft Silt de aandacht van pers en publiek niet losgelaten. Het bijzondere karakter van de locatie, de gelauwerde architectuur en de rol als ‘landmark’ onderstrepen de cruciale functie van het gebouw. Met een sterrenhotel, uniek casino, restaurant en event venue, huisvest Silt vier belangrijke vrijetijdsfuncties onder één dak. Terwijl die essentieel zijn voor klanten en partners, krijgen occasionele bezoekers niet vaak de kans om Silt te ervaren. Om de publieke rol van Silt verder te versterken, investeert de gemeente Middelkerke het komende jaar in relevante, hedendaagse kunst. Concreet zullen vier kunstenaars elk een kunstwerk installeren in de publiek toegankelijke inkomhal van Silt.
‘Seduction’ van Koen Vanmechelen is het eerste werk dat zijn definitieve plaats krijgt in Silt. Vanmechelen behoort tot de top van de Belgische kunstwereld. Hij vergaarde internationale bekendheid door zijn baanbrekend werk op de grens tussen kunst, wetenschap, filosofie en gemeenschap. In zijn oeuvre staat bioculturele diversiteit en de zoektocht naar duurzame manieren om samen te leven centraal. Het hybride kunstwerk ‘Seduction’, symboliseert de kern van Vanmechelens filosofie: een voortdurende dialoog tussen natuur en cultuur, instinct en rede.
Filosofie
‘Seduction’ verbeeldt een hybride creatuur: half mens, half stier. De sculptuur combineert het gespierde, heroïsche lichaam van een antieke krijger met de imposante kop van een stier. “Het beeld is een brug tussen verleden en toekomst, mythe en realiteit,” aldus Vanmechelen. “’Seduction’ nodigt uit tot verwondering. Het is een ode aan de kracht van het leven, de mysteries van transformatie en de kunst van de verleiding.”
Het bronzen lichaam is gebaseerd op Griekse bronzen beelden ‘Bronzi di Riace’, ook Riace krijgers genoemd (460-450 voor Christus). De beelden werden in 1972 in zee gevonden bij Riace in Zuid-Italië. “De beelden, spoelen nu als het ware aan in Middelkerke, als een gast van deze gastvrije gemeente. Het heeft door de tijd heen een evolutie doorgemaakt. Het verleidt je om verwonderd dichterbij te komen, maar dwingt tegelijkertijd respect, fascinatie en ontzag af”, vertelt Vanmechelen.
In Silt verwelkomt de sculptuur de bezoeker; als krijger beschermt het zijn omgeving, maar tegelijk toont ‘Seduction’ zich als ideale gastheer. Hij kondigt de toeschouwer de wonderen en verrassingen aan die hen op deze plek te wachten staan. “‘Seduction’ is een mysterie dat aantrekt, een imposante aanwezigheid die niet kan worden genegeerd. De bewaker van wat nog onvoorstelbaar is”, besluit de kunstenaar.
Kunst die allesbehalve uit de lucht komt vallen
‘Seduction’ krijgt in de loop van 2025 nog gezelschap van unieke werken van Stefaan De Croock, Stanislas Lahaut en Wim Delvoye. Waarom net die kunstwerken en wie selecteerde ze? Burgemeester Jean-Marie Dedecker kijkt als kunstliefhebber enorm uit naar komend kalenderjaar en legt de context van deze bijzondere acquisities uit. “Een project zoals Silt is fragiel. Ieder detail is immers minutieus uitgewerkt. De materialen, de vormen, de lichtinval, de omgeving. Dit is architectuur die al meermaals internationaal gelauwerd is. De enige manier om Silt te verrijken, is dankzij uitzonderlijke kunst in te bedden. Geraffineerde, ambachtelijke en ingenieuze ideeën ontsproten aan het genie van bijzondere kunstenaars. Die staan niet zomaar in de eerste de beste catalogus. Die moet je eigenlijk op maat gaan zoeken en daarvoor kregen we de gewaardeerde hulp van curator Jan Leysen. Dankzij zijn rijke kennis, netwerk en gevoel suggereerde hij een aantal kunstenaars die volgens hem zouden passen in Silt. Uiteindelijk kwamen we gezamenlijk tot deze selectie. We zijn hem bijzonder dankbaar, want tenslotte stellen we die kunst helemaal open voor mensen en gebruikers.”
Absolute meerwaarde voor vrijetijdsbeleid
“Kunst toegankelijk maken is voor ons essentieel”. Schepen voor cultuur Natacha Lejaeghere schetst meteen de belangrijkste doelstelling van het Middelkerkse kunstbeleid. “Ondertussen is ons openbaar kunstpatrimonium behoorlijk indrukwekkend. Uiteraard dankzij de consequente deelname aan dankbare kunstinitiatieven zoals Beaufort, maar ook door de organisatie van bereikbare, laagdrempelige en aantrekkelijke expo’s op bijzondere locaties. Denk maar aan de tentoonstellingen van William Sweetlove in de voormalige kerk van Leffinge of de samenwerking met Nick Ervinck in Sint-Pieters-Kapelle. Daarnaast is ook Villa Les Zèphyrs in Westende al jaren een kwaliteitslocatie voor kleinschalige tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.
“Wat mij betreft zijn onze kunstwerken in open ruimte en onze expo’s één van de belangrijkste ‘juweeltjes’ van ons vrijetijdbeleid. Onze keuze om in Silt vier uitzonderlijke kunstwerken te plaatsen, verhoogt het niveau van onze collectie significant, terwijl het een absolute meerwaarde voor bezoekers en gebruikers is”, besluit Natacha Lejaeghere.