BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

1.000 kruispunten aangepakt met Vlaams Actieplan Verkeerslichten

BRUSSEL – Met het Actieplan Verkeerslichten maakt Vlaanderen kruispunten met verkeerslichten veiliger en bouwt het onnodig wachten voor rood af.

Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Annick De Ridder activeerde vandaag met een symbolische druk op de knop de nieuwe verkeerslichten op het kruispunt van de Grotesteenweg N1 met de Prins Albertlei en de Boomgaardstraat in Antwerpen. Het is het 1000ste kruispunt dat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aanpast in het kader van het Vlaams Actieplan Verkeerslichten.  Met dat plan worden kruispunten met verkeerslichten op gewestwegen veiliger én worden de verkeerslichten ‘slimmer’ door ze uit te rusten met extra detectie zoals camera’s, radars en lussen in de weg.

20% minder ongevallen

Om de veiligheid aan verkeerslichten te verhogen, haalt AWV met het actieplan zogenaamde ‘conflicten’ weg. Dat zijn situaties waarbij weggebruikers elkaar kruisen tijdens het oversteken, zoals een voetganger of fietser die tegelijk groen krijgt met het afslaand autoverkeer.  “Met resultaat,” zegt minister De Ridder. “We zien een vijfde minder verkeersongevallen op die punten waar we conflicten weghalen. Het actieplan is voor mij een belangrijk instrument om de verkeersveiligheid in Vlaanderen verder te verhogen, en tegelijk onnodig wachten voor rood af te bouwen. Gevaarlijke punten en kruispunten in de buurt van scholen krijgen voorrang in de planning, net als nieuwe kruispunten en herinrichtingen.”

Conflictvrije regeling als uitgangspunt

Het uitgangspunt is steeds een volledig conflictvrije regeling, maar soms is dat niet mogelijk. “Door te hoge wachttijden kan structurele file ontstaan met gevaarlijke situaties op achterliggende kruispunten als gevolg. Vaak is er in onze dichtbebouwde regio ook geen ruimte om bijvoorbeeld een extra afslagstrook aan te leggen met aparte groentijden,” duidt Kathy Vandenmeersschaut, administrateur-generaal bij AWV.  “Waar we niet volledig conflictvrij kunnen werken, nemen we extra veiligheidsmaatregelen, zoals een voorstart voor voetgangers en fietsers of oranje-gele knipperlichten. En sommige scenario’s – zoals afslaand verkeer dat bij groen kruist met een tweerichtingsfietspad – laten we niet meer toe.” 

Soms tot drie lussen per rijstrook

Met het actieplan maakt AWV kruispunten niet enkel veiliger, ze worden ook slimmer. Door in te spelen op de actuele verkeerssituatie – en weggebruikers te herkennen via detectoren zoals lussen, radars, thermische of optische camera’s en drukknoppen – wordt vermeden dat mensen zonder reden voor rood staan. 

Waar er vroeger soms maar één detectielus per rijstrook was aan de stopstreep, komen er nu meerdere lussen per rijstrook. Met soms 3 lussen per rijstrook op de drukste kruispunten, weet het verkeerslicht niet enkel dat er een auto staat te wachten, maar ook hoeveel seconden groen licht er nodig is om de wachtrij te verwerken. 

Belangrijke nuance is wel dat het weghalen van conflicten vaak leidt tot langere wachttijden omdat de weggebruikers op alle takken de tijd moeten krijgen om conflictvrij over te steken. Die langere wachttijden door het weghalen van conflicten worden tegengegaan door extra detectie en waar kan door de capaciteit te verhogen door bijvoorbeeld extra afslagstroken aan te leggen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
22 maart 2025
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving