OUDENAARDE – Het stadsarchief van Oudenaarde heeft via een veiling drie unieke documenten aangekocht die het historisch onderzoek in de regio verder mogelijk maken. Het gaat om een charter uit 1543, een reeks achttiende- en negentiende-eeuwse kronieken en een resolutieregister uit 1752. “Met deze aankopen versterken we niet alleen onze collectie, maar verdiepen we ook onze kennis van onze lokale Oudenaardse geschiedenis,” zegt schepen van cultuur Marieke De Vos.
Het stadsarchief kocht bij Veilinghuis Van de Wiele in Brugge drie stukken aan. Ze vormen elk een waardevolle aanvulling op het bestaande stadsarchief. De eerste aankoop is een charter uit 1543 waarin de verdeling van eigendommen van het klooster van Sion wordt vastgelegd. Dat klooster bevond zich op de plek waar vandaag de rechtbank van Oudenaarde staat. Het klooster werd zwaar beschadigd tijdens de Franse belegering van 1745 en later verlaten om vervolgens als gevangenis te dienen. “Omdat het grootste deel van het archief van dit klooster al in ons bezit is, betekent dit charter een mooie aanvulling op een historisch belangrijk geheel,” zegt schepen Marieke De Vos.
De tweede aankoop bevat drie handschriften, waaronder twee lokale kronieken: de Audenaerdsche Kronyke (1780–1833) en Beschryving van het merkweerdigste dat er voorgevallen is, in en omtrent Audenaerde (1780–1814), geschreven door Joannes Henricus Quiquempoix. “Dankzij deze kronieken kunnen we het historische verhaal van Oudenaarde verder onderbouwen en vergelijken met andere bronnen in onze collectie. We krijgen op die manier een mooi beeld van de toenmalige geschiedschrijving”, zegt schepen Marieke De Vos. Het stadsarchief beschikt bovendien al over de Audenaersche Chronijcke en de Kroniek van Bartholomeus De Rantere, wat een diepere vergelijking mogelijk maakt.
Tot slot werd een resolutieregister uit 1752 aangekocht van de baljuw en schepenen van de heerlijkheid van Sombeke en de Heelfwinninge in Bevere. De aankoop komt er op een moment van hernieuwde academische interesse in de werking van heerlijkheden tijdens het ancien régime.
Aankoopbeleid als fundament voor onderzoek
Met deze drie aankopen bevestigt het stadsarchief zijn gericht aankoopbeleid. “Door stukken te verwerven die aanvullend zijn op wat we al bezitten, ondersteunen we grondiger historisch onderzoek én behouden we het erfgoed van Oudenaarde voor de toekomst,” besluit schepen Marieke De Vos.
Raadplegingen in het stadsarchief zijn steeds mogelijk op afspraak: archief@oudenaarde.be