HARELBEKE/KUURNE – Zondagmorgen was er geen scheepvaartverkeer mogelijk tussen Kortrijk en Harelbeke. De reden? Het opvijzelen van de Kuurnebrug, gelegen op de grens van Kuurne en Harelbeke. Deze ingreep maakt deel uit van een groter project dat binnenvaartverkeer op de Leie vlotter en efficiënter moet maken. Op opvijzelen van de brug verliep vlotter dan verwacht, waardoor het precisie werkje reeds na 20 minuten afgelopen was.
Sinds eind februari is geen verkeer meer mogelijk over Kuurnebrug. Ook het jaagpad die onder de brug doorgaat wordt geregeld afgesloten door de werkzaamheden die er momenteel worden uitgevoerd. “Zaterdag zijn we gestart met de voorbereidende werken,” vertelt Geert Weymeis van De Vlaamse Waterweg. “We brachten de brug onder spanning en zaagden de verbindingen tussen de brug en het wegdek door. Zondag was het dan tijd voor de eigenlijke opvijzeling: via hydraulische vijzels werd de brug synchroon opgetild, goed voor een verhoging van een halve meter.” In de komende weken volgt de plaatsing van een nieuwe betonconstructie onder de brug. Daarna wordt de brug opnieuw verbonden met het wegdek aan beide zijden, en vinden ook rioleringswerken plaats. Fluvius voorziet aan Harelbeekse zijde in een gescheiden rioleringssysteem. Aan Kuurnse zijde krijgen zowel de rotonde als de Meersstraat een nieuwe asfaltlaag.

De werken, die al eind februari van start gingen, hebben als doel de brug structureel aan te passen zodat schepen tot 4.500 ton met drie lagen containers er probleemloos onderdoor kunnen varen. Dit is cruciaal om vlot en duurzaam goederenverkeer tussen de Vlaamse zeehavens en de regio Parijs mogelijk te maken. Elke binnenschip op deze route kan immers tot 220 vrachtwagens van de weg halen. Het project maakt deel uit van het Europese Seine-Scheldeprogramma, dat via subsidies wordt ondersteund om de binnenvaart efficiënter en milieuvriendelijker te maken.
“De eerste voorbereidende werken zijn in november gestart,” zegt Klaas Ockier, directeur van de werkzaamheden en vertegenwoordiger van het bouwbedrijf Artes die de werken uitvoert. “Zondagmorgen om exact 8.40 uur gaven we het startschot voor het opvijzelen van de brug. Een team van een tiental arbeiders en twee ingenieurs stond paraat. Dankzij een goede voorbereiding verliep alles vlekkeloos en was de klus al na twintig minuten geklaard.”

Toch waren er risico’s. “De Kuurnebrug is een bestaande constructie met veel onbekende factoren. Daarom moesten vooraf allerlei parameters gecontroleerd worden om de veiligheid te garanderen,” aldus Ockier. “De brug, die 1.700 ton weegt, werd met behulp van vier hydraulische duwgroepen stap voor stap verhoogd tot de gewenste hoogte. Hoewel voor de klus vier uur was uitgetrokken, was het werk in amper twintig minuten afgerond.”
Naast de verhoging van de brug worden ook de aanloophellingen in de Vlasstraat, Tweebruggenstraat en Harelbeeksestraat aangepast zodat ze naadloos aansluiten op het nieuwe brugniveau. In de Vlasstraat vernieuwen de stad en Fluvius bovendien de volledige riolering.
Om de verkeersveiligheid te verbeteren, komt er op de brug een duidelijke scheiding tussen het fietspad en de rijweg. Aangezien de brug constructief nog in goede staat verkeert, zal ze niet vervangen maar wel grondig opgefrist worden: een nieuwe verflaag, moderne leuningen én ingebouwde LED-verlichting staan op het programma. De trap aan de opwaartse zijde van de brug in de Harelbeeksestraat wordt verplaatst naar de afwaartse zijde, ter hoogte van het Moleneiland. Beide trappen tussen het lagergelegen jaagpad en de brug zullen zich dan aan dezelfde zijde bevinden, waar ook een afgescheiden voetpad komt.
De verwachting is dat de Kuurnebrug tegen eind november 2025 opnieuw toegankelijk zal zijn voor het wegverkeer. Het jaagpad onder de brug aan Harelbeke-zijde blijft afgesloten tot zaterdag 24 mei 2025 om 7 uur. Aan Kuurnse zijde blijft het afgesloten tot de volgende fase van de werken aanvangt.
Opmerkelijk was de publieke belangstelling zondagochtend, ondanks het vroege uur. Heel wat nieuwsgierigen kwamen een kijkje nemen naar deze indrukwekkende en zeldzame ingreep.
B.R.U. was bij het moment dat de brug werd opgevijzeld. Bekijk hier de beelden: