BRU logo zwart
Nieuws

Start van afbraakwerken Sint Amandstoren in Kortrijk

Start van afbraakwerken Sint Amandstoren in Kortrijk
Foto: FVL
Deze middag mocht de pers een allerlaatste keer op de Sint Amandstoren in Kortrijk. Op 12 oktober 1964 werd de bouwvergunning afgeleverd voor de Collegetoren. De bouw duurde van 1965 tot 1971. In september 1971 werd de toren in gebruik genomen en in februari 1972 werd de St. Amandstoren ingewijd. Er was plaats voor 330 internen. Er waren 2 liften tot helemaal boven en 2 liften tot halverwege. De toren telt 16 verdiepen en had een hoogte van 57,69 meter. Na het verwijderen van asbest en alle binnenbekleding, elektriciteit, sanitair, … kan de sloop nu echt beginnen. Eerst word per kamer het plafond verwijderd, dit zijn stukken beton van +/- 6 ton. Ieder verdiep telt 20 kamers. Daarna worden de gevelbalken verwijderd, de buitenramen en tenslotte wordt het verdiep opgekuist. Daarna begint men aan het volgende verdiep. Er zou ongeveer 1 ½ week nodig zijn om één verdiep af te breken. Naar het einde toe kan dat wat sneller gaan omdat de torenkraan dan minder belast wordt. Als alles volgens planning verloopt zouden de afbraakwerken eind augustus moeten rond zijn. Begin september zou de torenkraan dan afgebroken worden.” Vertelt Dirk Waegebaert, coördinator afbraakwerken. Bijzondere is dat Dirk zelf nog de opening van de school heeft meegemaakt en er ook school heeft gelopen. Het was een leuke periode ,er werd er ook wel eens wat kattenkwaad uitgestoken (lacht). De keuken was heel lekker, evenals de frisco’s, herinnert Dirk zich.

Geschiedenis

Externe factoren zouden het hoge verwachtingspatroon van de school echter doorkruisen: het totale schoolbezoek in Vlaanderen – weliswaar met regionale verschillen – daalde door een terugval van het geboortecijfer tot -40 %; de oliecrisis van 1973 en de daaraan verbonden aanslepende economische crisis (met een historisch hoge werkloosheid en een groeiende staatsschuld) deden het aantal internen teruglopen. Gaandeweg liepen de exploitatiekosten per leerling-intern uit de hand. Verliezen we trouwens niet uit het oog dat de vrije internaten geen overheidstoelagen ontvingen voor de stijgende personeelskosten. Bovendien zorgde de invoering van de vijfdaagse schoolweek (1973) voor een in de tijd beperktere aanwezigheid van de leerlingen op school, de invoering van het vernieuwd secundair onderwijs (vso, ook type I genoemd) zette in 1982 het onderwijs op zijn kop. Naar het eind van de twintigste eeuw daalde het aantal internen gevoelig waardoor een groot deel van de toren kwam leeg te staan. Een herbestemming bleek niet eenvoudig. De brandveiligheid vormde hierbij de belangrijkste hinderpaal. Het torengebouw werd opgetrokken in een periode waarin de normen voor brandveiligheid nog niet zo streng waren. Uiteindelijk kwam bij een architectuurwedstrijd van de stad Kortrijk begin 21ste eeuw de groep Van Roey en architectenbureau Sameyn & Partners uit de bus waarbij de huidige toren zou worden gesloopt en een nieuwe toren, K-Tower, op een nabijgelegen site zou worden gebouwd. Deze toren zal een hoogte hebben van 66,49m.

Open Wervendag

Op zondag 7 mei organiseert de Confederatie Bouw haar jaarlijkse Open Wervendag. In Kortrijk wordt de oude Collegetoren afgebroken om plaats te maken voor de K-Tower, een woontoren waarvan het ontwerp de vitaliteit en de creativiteit van de regio uitdrukt. Het gebouw telt 64 luxeappartementen & een penthouse met 360° panoramisch uitzicht. Op 7 mei kan je de grootsheid van deze site ervaren. In de parkeergarage krijg je een goed zicht op de innovatieve technieken die worden gebruikt bij de bouw, terwijl je vanop de 17de(!) verdieping Kortrijk ontdekt zoals nooit tevoren. Tevens zal je ook een goed zicht hebben op de afbraakwerken van de Collegetoren.

Start van afbraakwerken Sint Amandstoren in Kortrijk
Foto: FVL
 
Start van afbraakwerken Sint Amandstoren in Kortrijk
Foto: FVL

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 april 2017
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws