BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

ANPR cameraschild in Kuurne operationeel

ANPR cameraschild in Kuurne operationeel
Foto: RMK
Kuurne doet er alles aan om de criminaliteit in eigen gemeente verder in te dijken. Daarom investeerde men, samen met de politiezone Vlas, in 6 ANPR-camera’s. Ze staan opgesteld op strategische plaatsen op de invalswegen van en naar Kuurne. ANPR staat voor ‘automatic number plate recognition’ of automatische nummerplaatherkenning. De technologie koppelt camera’s die nummerplaten kunnen herkennen aan slimme software. De verkregen informatie stelt de politiediensten op het terrein in staat om onmiddellijk te reageren, wat de pakkans gevoelig verhoogt. De politiezone Vlas liet in totaal 23 nieuwe ANPR-camera’s installeren. Die zorgt dat er een camerachild is voor het gebied Kortrijk-Kuurne-Lendelede. Zes camera’s daarvan staan op het grondgebied van Kuurne en 1 in Lendelede. Het gaat om een investering van 300 000 Euro. Kuurne investeerde om en bij de 80 000 Euro in dit project. Burgemeester Francis Benoit gelooft sterk in het nut van dergelijke camera’s. “Met het cameraschild willen we de criminaliteitscijfers nog verder terugdringen. De recente criminaliteitscijfers zijn alvast bemoedigend en we hopen dat de camera’s de cijfers verder doen dalen. Naast investeringen blijven we ook inzetten op preventie-acties. In Kuurne treden sinds kort ook een aantal nieuwe fenomenen op zoals straatraces en overlast bij festiviteiten. Francis Benoit: “Dergelijke feiten nemen enorm toe maar zijn niet opgenomen in de criminaliteitscijfers. Naast het opzetten van preventie en sensibiliseringsacties, denkt het gemeentebestuur eraan om bijkomend te investeren in vaste- en ANPR-camera’s en die onder meer in te zetten voor andere doeleinden zoals trajectcontroles.”

Criminaliteit in Kuurne met bijna ¼ gedaald

Als we de cijfers bekijken dan stellen we vast dat er tussen 2013 en 2015 in het 1ste semester een daling was van de criminaliteit. In 2016 was er echter terug een sterke stijging van 41% ten opzichte van 2015. De recente gerichte aanpak maakt terug veel goed. De totale geregistreerde criminaliteit in Kuurne daalde in het 1ste semester 2017 met 24% ten opzichte van het 1ste semester van 2016 (354 feiten in 2016, 269 feiten in 2017). Het meest opmerkelijke is de daling van het aantal inbraken. Het aantal inbraken in appartementen daalde van 7 naar 2 en van woningen van 23 naar 4. Ook het aantal fietsdiefstallen daalde significant van 20 naar 14. In de periode van mei tot eind juni werd de openbare verlichting in Kuurne gedoofd in alle wijken op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht tussen middernacht en 05u00. Recente cijfers bevestigen nu dat dit geen invloed heeft gehad op het aantal woninginbraken, integendeel. Heel vaak krijgen we te horen dat het doven van openbare verlichting leidt tot meer inbraken vertelt burgemeester Francis Benoit. De cijfers zijn natuurlijk pril maar spreken dit alvast tegen en daar zijn we enorm blij mee.

ANPR cameraschild in Kuurne operationeel
Foto: RMK

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
30 augustus 2017
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws
Middenstand 100 jaar

NV De Middenstand is eeuw oud

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op