BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

De nieuwe NFH-90’s helikopters in Koksijde kampen met technische problemen

De nieuwe NFH-90's helikopters in Koksijde kampen met technische problemen
Foto: FVL
De nieuwe NFH-90’s die in 2015 in dienst werden genomen blijken heel wat technische problemen te hebben. Net als de ‘Fyra-treinen’ destijds, zijn het nu de NFH-90 gevechtshelikopters die kampen met technische problemen. De problemen met de NH90 waren gekend van in het begin. De aankoop van deze helikopter was een puur politieke beslissing in het kader van de uitbouw van een Europese Defensie. Echter bleek zeer snel dat nationale belangen primeerden boven efficiëntie en standaardisatie met 22 verschillende versies tot gevolg. België heeft er alles aan gedaan om zo snel als mogelijk deze toestellen in bedrijf te stellen, zelfs al was er nog geen definitieve versie, en daar betalen wij nu de prijs voor. Op te merken valt dat de Grijze Caïman geen reddingshelikopter is maar wel een maritieme gevechtshelikopter met een grote theoretische interventiecapaciteit op het gebied van duikbootbestrijding en aanvallen op maritieme doelen. Het wapensysteem is dus zeer complex. Reddingen op zee zijn maar een secundaire opdracht. PROdef.be klaagt al langer deze toestand aan die ook terug te vinden is in alle grote Europese wapenprogramma’s en kosten de belastingbetaler enorm veel geld voor weinig operationele return. Het project van Europese Defensie is op zich geen verkeerde beslissing maar zeker voor een klein land als België zijn deze Europese programma’s veel te duur en boven onze mogelijkheden. PROdef.be pleit er dus voor om naar de toekomst toe de operationele noden boven politieke dromen te stellen en zo een efficiënte bijdrage tot de verdediging van Europa te bewerkstelligen. “De NH90 NFH is van onschatbare waarde tijdens vrijwel alle maritieme missies. Zo kan de NFH een groot gebied rondom het schip verkennen, onderzeeboten detecteren of een specialforcesteam op een gekaapt schip droppen. Naast zijn opdrachten aan boord van de fregatten, zet Defensie de helikopter ook in voor search and rescue: om voor onze kust drenkelingen op te sporen. Voor die opdracht zal hij op termijn de fameuze Sea King vervangen.” “Met zijn uitgebreide boorduitrusting is de elf ton wegende NFH een van de meest moderne helikopter in zijn klasse. Hij beschikt over twee krachtige motoren, een infraroodcamera, een digitale cockpit geschikt voor het gebruik van nachtzichtapparatuur, apparatuur voor maritieme operaties, een speciale radar en elektronische beveiliging. Het toestel kan zelfs bij woelige zee op een helikopterdek landen.” Aldus Defensie Gelukkig is er nog de goede oude “Sea-King” die ons alweer uit de nood helpt!

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
12 januari 2018
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws