BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Algemeen Nieuws, Nieuws

Uitbreiding Kuurnse bibliotheek start in juni

Uitbreiding Kuurnse bibliotheek start in juni
Uitbreiding Kuurnse Bibliotheek
In juni starten de werken voor een uitbreiding van de bibliotheek in Kuurne. Het nieuwe gebouw zal onderdak bieden aan de jeugdboekenafdeling en de spelotheek. Het wordt een open, groen gebouw in harmonie met de omgeving en de bestaande bib, op maat van de jongste lezertjes. De bib in Kuurne is veel meer dan een bib, het is een zeer laagdrempelige ontmoetingsplek, waar je regelmatig een verrassende workshop of voorleessessie kan meepikken. Het is een plek om kennis op te doen en het te delen, niet enkel uit de boeken, maar ook van mens tot mens. Jaarlijks komen 45 000 bezoekers over de vloer, met de inbreng van de spelotheek zal dit cijfer nog verhogen. Architectenbureau Dominiek Depoortere uit Beveren-Leie ontwierp de uitbreiding, in nauw overleg met de gemeentelijke diensten en het bibteam. Belangrijk ankerpunt bij de start van het ontwerpproces was zorgzaam omspringen met de ruimte en een goede inbedding in de mooie omgeving. Dit resulteerde in een autonoom ingeschoven rechthoekig groen volume met architecturale verwijzingen naar het bestaande gebouw en haar materialen. Het groen van de omgeving en de aanpalende vlindertuin wordt letterlijk doorgetrokken door middel van een ecologische groengevel. Door de oriëntatie en uitvoering van het schrijnwerk, wordt ongewenst zonlicht beperkt en bijkomende koeling en kunstlicht vermeden. Het bibteam is alvast overtuigd van de meerwaarde van deze bibtuin. “Het zicht op het groen geeft ruimte en rust. Bij mooi weer trekken wij gegarandeerd naar buiten voor activiteiten. Een prikkelend verhaal over de natuur kan niet beter omkaderd worden dan op deze plaats.” Naast een uitbreiding, voert de gemeente ook een aantal aanpassingswerken uit aan het bestaande gebouw. De verwarming wordt vernieuwd voor een verhoogd comfort en een verbeterd energiebeheer. Ook de vloerbekleding wordt vernieuwd. Tenslotte wordt het volledige gebouw afgekoppeld van regenwater. Dit komt terecht in regenwatertanks en een infiltratiebekken in de Vlindertuin.

Hinder beperken

Als alles volgens plan verloopt, starten de werken in juni. De gemeente probeert de hinder voor de bezoekers zoveel mogelijk te beperken. Voor het vervangen van de vloerbekleding in het huidige gebouw, zijn we wel genoodzaakt om de bib enkele weken te sluiten. Het verplaatsen en verhuizen van de 54 000 boeken en 700 stukken speelgoed zullen we minutieus voorbereiden, in samenwerking met onze technische dienst. Een deel van de boeken gaat ‘op vakantie’ naar de Kuurnse scholen; een ander deel blijft in de bib, verdeeld over andere afdelingen en een container die toegankelijk is voor het publiek.

Investeringen

De uitbreiding wordt geraamd op 408 000 euro (excl.BTW). Dit omvat de uitbreiding van de jeugdafdeling, de renovatiewerken aan de bestaande bib en een aantal omgevingswerken. Daarnaast wordt bijkomend geïnvesteerd in nieuw meubilair en in een performante IT-infrastructuur voor de bezoekers (wifi, presentatiescherm, …).

Uitbreiding Kuurnse bibliotheek start in juni
Uitbreiding Kuurnse bibliotheek

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
15 februari 2018
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Algemeen Nieuws, Nieuws
Chiro Sente

Shockwaveparty 2024

KUURNE – Ook Chiro Kiekeboe Sente was afgelopen zondag aanwezig op het parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne, en dit niet alleen om de wielrenners te aanschouwen. Ze