BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Studenten West-Vlaamse Politieschool voeren oefenonderzoeken uit

Politieschool oefening
Foto: West-Vlaamse Politieschool
Deze week moeten een 40-tal studenten ‘aspirant-hoofdinspecteur’ van de West-Vlaamse Politieschool een oefening ‘gerechtelijk werk op terrein’ uitvoeren. Deze keer waren ze aan het werk in de regio Tielt.

Het scenario

’s Morgens stromen er verschillende oproepen binnen in Koekelare, Tielt, Veurne en Oudenburg: van vandalisme over een verdwijning van een minderjarige tot het aantreffen van een levenloos lichaam. Het is aan de aspirant-hoofdinspecteurs om de zaken op te lossen. Het is de bedoeling dat ze de vier zaken binnen het tijdsbestek van één week oplossen. Ze worden hierbij gecoacht door docenten van de Federale Gerechtelijke Politie in West-Vlaanderen.

De oefening ‘gerechtelijk werk op terrein’

Per zaak/politiezone worden vier teams van 10 onderzoekers samengesteld. Per team krijgt een student de rol van ‘wachtofficier’. Hij/zij stuurt het team aan en moet belangrijke beslissingen nemen in overleg met de collega’s uit de wijk, recherche of interventie. Alles wat te maken heeft met het onderzoek dient door de aspirant-hoofdinspecteurs zelf geregeld te worden: sporenonderzoek, het afnemen van verhoren, telefonieonderzoek, opvragen van camerabeelden, arrestaties, bewaken van de perimeter, huiszoekingen, enz. Alle oefeningen gebeuren op reële plaatsen en er wordt met enkele acteurs gewerkt. De scenario’s lopen in elkaar over en er werden doodlopende pistes en dwaalsporen ingebouwd. De oefeningen zijn in samenwerking met de lokale politiezones Kouter, Spoorkin, Polder en Regio Tielt die hun medewerking verlenen op vlak van personeel en logistiek.  Daarnaast maken het Parket van de Procureur Des Konings West-Vlaanderen en Onderzoeksrechters Wittouck en De Raeve ook tijd vrij voor de oefening. Er wordt ook beroep gedaan op externe diensten, zoals de brandweer (Midwest en Westhoek), ziekenhuizen (Sint-Andries Tielt en AZ West Veurne), De Lijn en het Instituut Sancta Maria Ruiselede. Foto’s: West-Vlaamse Politieschool

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
15 maart 2018
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws