BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Cuerna zet fusieperikelen Kuurne – Kortrijk uit het jaar 1976 opnieuw in de kijker tijdens erfgoeddag

Foto NSK
Foto NSK
Aanstaande zondag 22 april vanaf 10.30 uur pakt de Kuurnse heemkundige vereniging Cuerna in het oude gemeentehuis van Kuurne gelegen in de Kerkstraat uit met een tentoonstelling over de fusieperikelen veertig jaar geleden.  “Tegen de achtergrond van de huidige fusieplannen kan deze expo zeker boeien, gezien het er ook hier in Kuurne in 1976 heel warm aan toe ging met ei zo na een gewelddadig conflict tot gevolg”, gaat Raf Ghekiere verder, “Ik herinner mij nog goed het moment dat de toenmalige Kortrijkse burgemeester met de wagen richting Kuurne kwam om de gemeente te benaderen met een fusievoorstel.  De Kuurnse bevolking wilde echter van geen fusie weten en duwde tijdens het gesprekken die werden gevoerd bijna het voertuig van de burgemeester om.  Om onze tentoonstelling kracht bij te zetten wordt eveneens op een ludieke manier een nieuwe fusiestemming uitgevoerd.”  Wie de tentoonstelling  bezoekt zal direct ook kennis kunnen maken met een nieuw Kuurns dreupelke, “ezeloortje” genoemd.  Bedenker van het “ezeloortje” is Jaak Feys, “Het idee van het nieuwe Kuurnse dreupelke is eigenlijk ontstaan toen ik een tas in de keuken liet vallen.  De brokstukken die dit naliet gingen mij aan het denken zetten en in combinatie met de cursus boetseren die ik heb gevolgd via het volwassenenonderwijs resulteerde dit in het ontwerp van het nieuwe drupelke.  In totaal ontwierp ik het “ezeloorke” in twee maten, naargelang de inhoud dat het dreupelke bevat.  Het is de bedoeling dat het dreupelde in eerste instantie binnen Cuerna zelf zal gebruikt worden om vocht tot zich te nemen, al krijgt ook het grote publiek tijdens de erfgoeddag die aanstaande zondag doorgaat de kans om het ‘Ezeloortje’ eens uit te proberen.”  Om Kuurns erfgoed niet te laten teloor gaan doet de heemkundige vereniging Cuerna eveneens een oproep naar de Kuurnse bevolking toe om goederen die een historische waarde kunnen hebben en foto’s niet zomaar te verbannen naar de vuilniszak of het containerpark.  Wie dergelijke goederen of foto’s in het bezit heeft kan steeds contact opnemen met de vereniging via hun website www.hkcuerna.be
Foto NSK
Foto NSK
 

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
21 april 2018
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws