BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Algemeen Nieuws, Nieuws

Ministerraad keurde de aankoop goed van twee nieuwe fregatten

Ministerraad keurde de aankoop goed van twee nieuwe fregatten
Foto: FVL
De Ministerraad van 25 mei 2018 heeft haar goedkeuring gegeven voor de vervanging van de twee multipurpose fregatten van de Belgische Marinecomponent. De twee nieuwe multipurpose fregatten zullen zowel in nationaal als internationaal (NAVO en EU) verband ingezet worden. Dit project maakt deel uit van twee vervangingsprojecten, waarvan één door België wordt geleid (vervanging mijnenbestrijdingsvaartuigen) en één door Nederland (vervanging fregatten). Net als de aankoop van zes nieuwe mijnenbestrijdingsschepen (Ministerraad van 26 januari 2018) werd ook de vervanging van de Belgische fregatten opgenomen in de strategische visie voor Defensie die minister Steven Vandeput (N-VA) voorstelde op 29 juni 2016. “ Met de vervanging van onze fregatten verzekeren we de toekomst van onze Marine en kunnen we de, voor de Belgische en Europese economie belangrijke, maritieme aanvaarroutes beter beschermen”, aldus minister Vandeput (N-VA). De nieuwe fregatten moeten in staat zijn om zichzelf en de te beveiligen eenheden te beschermen tegen allerlei types dreiging op zee, en meer in het bijzonder vijandelijke onderzeeboten kunnen opsporen en neutraliseren. Binnen NAVO-verband wordt immers steeds vaker gewezen op de onderwaterdreigingen. De nieuwe schepen zullen beter uitgerust zijn voor taken binnen maritieme veiligheidsoperaties en maritieme assistentie. Daarnaast zullen deze schepen over groeipotentieel beschikken en de integratie van onbemande systemen mogelijk maken. Minister Vandeput: “Met de vervanging van onze fregatten ondersteunen we onze ambitie om een betrouwbare partner binnen de NAVO te zijn en komen we tegemoet aan wat de alliantie ons vraagt”. Het door de Ministerraad goedgekeurde dossier omvat het ontwerp, de ontwikkeling en de bouw van twee multipurpose fregatten voor de Belgische Marinecomponent in het kader van het gemeenschappelijk Belgisch-Nederlands programma voor de vervanging van de huidige multipurpose fregatten. De ingebruikname van het eerste Belgische schip is voorzien vanaf 2027 en het Belgische aandeel in dit project bedraagt ruim 1 miljard euro. De thuisbasis van deze nieuwe fregatten is Zeebrugge en het onderhoud zal gebeuren in Den Helder (Nederland). “Ons land werkt al decennialang samen met de Nederlandse marine en die samenwerking is een unicum in onze internationale omgeving. De gezamenlijke bouw van éénzelfde type schip leidt bovendien tot operationele, bedrijfsmatige en financiële voordelen en consolideert de Belgisch-Nederlandse samenwerking tussen beide Marines”, besluit minister Vandeput (N-VA).

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
26 mei 2018
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Algemeen Nieuws, Nieuws