BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Transfo in Zwevegem blijft transformeren

Transfo in Zwevegem blijft transformeren
Foto: FVL
Deze middag werd het ketelgebouw van Zwevegem Transfo officieel geopend na een jarenlange renovatie. “Het ketelgebouw is een belangrijk gebouw zowel in het productieproces van de voormalige elektriciteitscentrale als voor de huidige visibiliteit van de totaliteit van de site. Het gebouw heeft dan ook een zeer grote erfgoedwaarde en een monumentaal karakter en is ook één van de grootste gebouwen van de site: 30 m hoog en een oppervlakte van 42 m x 22 m. Het gebouw is volledig ingenomen voor de opstelling van de 4 oudste nog aanwezige ketels waarvan de oudste dateert van 1929. Hier werd 100 jaar geleden, door de 200 werknemers, heel veel bloed, zweet en misschien ook tranen gelaten want het was hard labeur. De kolen die van de Borinage via Doornik langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk per schip of per trein werden aangevoerd werden hier opgeslagen en gestookt. De ketelhuizen werden dan ook met de grootste zorg gerestaureerd.” Weet burgemeester Marc Doutreluingne. Het patrimonium van Transfo is uitzonderlijk, het was de grootste elektriciteitscentrale van België en ook de de enige die nog een volledig authentiek interieur heeft, zelfs op Europees niveau. Samen met Erfgoed werd hier een fantastisch verhaal van consolideren gerealiseerd. In plaats van het gebouw volledig te ontmantelen om te restaureren werd een consolidatie van de gevel uitgevoerd met een glazen constructie rond het huis, een nieuwe huid die het gebouw enerzijds moet beschermen en anderzijds er voor zorgt dat het kille gebouw opwarmt en vrijwaart van condensatieproblematiek.
Transfo in Zwevegem blijft transformeren
Foto: FVL

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
29 maart 2019
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws
Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Zuid-West-Vlaanderen – Van 18 april tot 2 mei strijkt MOOOV neer in Zuid-West-Vlaanderen. Een brede waaier aan films uit alle hoeken van de wereld, reizen