BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

5,1 miljoen recreatieve fietsers op West-Vlaams fietsnetwerk

5,1 miljoen recreatieve fietsers op West-Vlaams fietsnetwerk
Foto: FVL
Westtoer deed uitgebreid onderzoek naar het aantal recreatieve fietsers op het fietsnetwerk in de verschillende regio’s van de provincie in 2018. Daarbij peilde de studie naar het profiel, de motivatie, de activiteiten, de tevredenheid en de bestedingen van deze fietsers. In primeur maakt u kennis met de nieuwste cijfers. Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Na de verwelkoming en toespraak door Sabien Lahaye-Battheu, Gedeputeerde van Toerisme van de Provincie West-Vlaanderen, werden de resultaten bekendgemaakt door Matty Vincke, onderzoeker bij Westtoer. Gemiddeld besteedt die fietser 16 euro tijdens de fietstocht, goed voor circa 80 miljoen euro omzet per jaar. “West-Vlaanderen is een top regio om te fietsen, zowel voor de lokale inwoner als voor de toerist. Het is belangrijk om verder te in te zetten op fietscomfort en beleving, ook na de vernieuwing en uitbreiding van het fietsnetwerk in 2016. Enkel op die manier kan het fietstoerisme blijven”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. Van de 5,1 miljoen recreatieve fietsers op het fietsnetwerk maakt 39% bewust gebruik van de knooppunten. De andere fietsers volgen de bewegwijzerde route – hoofdzakelijk uitgetekend op het netwerk (10%) of ze maken een ritje volgens eigen inspiratie (51%).

Zowel lokale inwoners als toeristen

73% van de recreatieve fietsers op het fietsnetwerk komt uit de eigen provincie en 19% uit de rest van Vlaanderen. Vaak in koppel, maar ook met kinderen of alleen De gemiddelde leeftijd van de fietsers op het fietsnetwerk is 55 jaar. De helft van de gezelschappen op het fietsnetwerk bestaat uit koppels. Opvallend is dat 32% van de fietsgezelschappen alleen op pad gaan en 11% met de kinderen fietst. de vakantieplaats is opvallend vaak aan de kust te vinden.

Fietser bereidt zich goed voor op zijn fietstocht

Drie op vier fietsers legt het traject vooraf vast. Ze gebruiken daarvoor vooral online bronnen en mobile applicaties, maar ook de fietsnetwerken van Westtoer worden vaak gebruikt.

Elektrische fiets niet meer weg te denken

De opmars van de elektrische fiets is duidelijk merkbaar in de resultaten van dit onderzoek. Met 44% van de recreatieve fietsers is de elektrische fiets belangrijker dan de klassieke stadsfiets (41%). De gemiddelde fietstocht bedraagt 38 kilometer en duurt drie en een half inclusief stops. De fietstocht van de elektrische fietser (39km) is net iets langer dan die van de stadsfiets (32km).

Economische return voor de toeristische actoren in de regio’s

Gemiddeld bedteedt een fietser 16 euro per persoon tijdens een fietstocht. Het grootste deel (12%) gaat naar restaurant- en/of cafébezoek.In totaal komt dat op ongeveer 80.000.000 euro op jaarbasis verspreid over de provincie West-Vlaanderen en met een economische return voor verschillende factoren.

Nood aan nieuwe initiatieven voor meer fietscomfort

Globaal zijn de recreatieve fietsers op het fietsnetwerk tevreden. Slechts 2% geeft aan ontevreden te zijn. Vooral het product op zich, het fietsnetwerk scoort goed. Op gebied van infrastructuur heeft de fietser meer opmerkingen, vooral over het gebrek aan openbare toiletten, picknicktafels en rustbanken. Ook bij de breedte en de kwaliteit van het wegdek is er ruimte voor verbetering. Westtoer werkt momenteel aan een picknickplan voor West-Vlaanderen om in te spelen op de vraag van de recreatieve fietser. Met het project Horizon 2025 zetten Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen in op het verhogen van de beleving tijdens een fietstocht door de uitbouw van een netwerk van uitkijkpunten. daarnaast ijvert Westtoer voor meer investeringen in de verharding en verbreding van autovrije fietspaden en het wegwerken van de ‘missing links’ zodat de recreatieve fietser met een nog positievere ervaring naar huis of zijn vakantieplaats fietst.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
12 juni 2019
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws